Research code: 0
Ethics code: IR.UI.REC.1402.057
Clinical trials code: 0
گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران ، m.esmaili@edu.ui.ac.ir
چکیده: (213 مشاهده)
زمینه و هدف: افراد مبتلا به پرخوری افراطی از مواد غذایی به عنوان راهبردی جهت کنترل هیجانات و بهبود بخشیدن به هیجانات خویش استفاده میکنند و لذا توجه به درمانهای جامع مبتنی بر هیجان برای این اختلال از اهمیت بسیاری برخوردار است. پژوهش حاضر با تدوین درمان مبتنی بر عوامل هیجانی پرخوری افراطی در نوجوانان دختر مبتلا به این اختلال انجام شد.
روش کار: پژوهش از نوع تحقیقات اکتشافی به شمار میرود که ماهیت کیفی دارند که شامل دو بخش شناسایی عوامل هیجانی موثر بر اختلال پرخوری افراطی و تدوین پروتکل درمان مبتنی بر هیجان بر اساس روش داده بنیاد بود. در قسمت اول، روش نمونهگیری، هدفمند بود که در نهایت بر اساس اشباع نظری 12 نفر از نوجوانان مبتلا به اختلال پرخوری افراطی به عنوان نمونه در قسمت اول بخش کیفی پژوهش حاضر شرکت کردند. در قسمت دوم تحلیل کیفی، جامعه آماری شامل خبرگان و متخصصان روانشناسی بود که از سوابق اجرایی در زمینه درمان های روانشناختی مبتنی بر هیجان برخوردار بوده و در بازه زمانی 1401-1402 مشغول به فعالیت بودهاند. ابزارهای اندازهگیری شامل پرسشنامههای خوردن افراطی گورمالی و همکاران (1982)، مصاحبه عمیق بررسی علل اختلال پرخوری افراطی و پرسشنامه محققساخته بررسی نظر خبرگان در مورد جلسات تدوین شده بودند.
یافته ها: پس از تدوین و اعتباریابی مولفههای هیجانی پرخوری افراطی در نوجوانان دختر مبتلا به این اختلال، برای مولفههای مشخص شده، تکالیفی در سطوح مختلف جهت تدوین بسته درمانی در نظر گرفته شد و در نهایت پروتکل درمان مبتنی بر تنظیم هیجان در 10 جلسه طراحی گردید.
نتیجهگیری: بنابراین اختلال پرخوری افراطی توسـط انگیختگی هیجانی به منظور کاهش سطح انگیختگی رخ میدهد و توجه به بعد هیجانی این اختلال و استفاده از درمانهای مبتنی بر هیجان را برای درمان علایم افراد مبتلا به اختلال پرخوری افراطی نشان میدهد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی بالینی