زمینه و هدف: ارائه مشاوره ترک سیگار، یکی از خدمات شناخته شده داروسازان در کشورهای توسعهیافته است. با توجه به شیوع بالای مصرف سیگار در ایران و قابلیت داروسازان عمومی در حمایت از بیماران نیازمند ترک سیگار، این مطالعه به منظور بررسی سطح دانش، نگرش و عملکرد داروسازان شاغل در ایران، در خصوص مداخلات ترک سیگار انجام گرفت.
روش کار: پرسشنامهای شامل 6 بخش و 30 سؤال در خصوص اطلاعات دموگرافیک، دانش، نگرش، عملکرد، موانع موجود و سوابق آموزشی تهیه شد و روایی و پایایی آن بررسی و تأیید گردید. لینک پرسشنامه در بسترهای مجازی در اختیار داروسازان قرار گرفت.
یافتهها: 364 نفر در مطالعه شرکت کردند. بیش از نیمی از داروسازان (202 نفر، %5/55) از سطح دانش «خوب» در مورد مداخلات ترک سیگار برخوردار بودند. شرکتکنندگان مطالعه نگرش مثبتی در خصوص ارائه مشاوره ترک سیگار داشتند (میانگین نمره 4/1±7/2 در بازه 5- تا 5+). افراد دارای سطح دانش بالاتر (001/0=p)، جنسیت مذکر (02/0=p) و سن بالاتر (04/0=p)، نگرش مثبتتری نسبت به مداخلات ترک سیگار داشتند. عدم استقبال بیماران از دریافت و بکارگیری توصیههای ترک سیگار و آموزش ناکافی داروسازان در این خصوص، از مهمترین موانع موجود در راستای ارائه مشاوره ترک سیگار در این مطالعه بود.
نتیجه گیری: ارائه مشوقهای اقتصادی و برگزاری دورههای آموزشی رسمی برای داروسازان در خصوص ترک سیگار میتواند منجر به بهبود عملکرد داروسازان شود.