جلد 31، شماره 1 - ( 1-1403 )                   جلد 31 شماره 1 صفحات 19-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 01
Ethics code: IR.IAU.SARI.REC.1403.355
Clinical trials code: 01


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hamzehpour F, Nabi Zadeh Kebria G. Legal and Ethical Dimensions of Using Genetic Data in Medical and Biotechnology Research. RJMS 2024; 31 (1) :1-19
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-8966-fa.html
حمزه پور فاطمه، نبی زاده کبریا قاسم. ابعاد حقوقی و اخلاقی استفاده از داده‌های ژنتیکی در پژوهش‌های پزشکی و بیوتکنولوژی. مجله علوم پزشکی رازی. 1403; 31 (1) :1-19

URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-8966-fa.html


استادیار، گروه حقوق خصوصی، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران ، Gh.nabizadeh@gmail.com
چکیده:   (293 مشاهده)
زمینه و هدف: داده‌های ژنتیکی نقش حیاتی در پیشبرد علم پزشکی، به‌ویژه در درمان‌های شخصی‌سازی‌شده، شناسایی بیماری‌ها و تحقیقات ژنومی دارند. با این حال، استفاده از داده‌های ژنتیکی چالش‌های قابل توجهی از جمله نگرانی‌های اخلاقی، حقوقی و حریم خصوصی به همراه دارد. لذا هدف اصلی این مطالعه بررسی پیامدهای اخلاقی، حقوقی و اجتماعی استفاده از داده‌های ژنتیکی در تحقیقات علمی و مراقبت‌های بهداشتی بود.
روش کار: این مقاله از رویکرد تحقیقاتی کیفی استفاده می‌کند و به تحلیل ادبیات موجود، مطالعات موردی و اسناد قانونی مرتبط با حریم خصوصی داده‌های ژنتیکی، اخلاق و قوانین می‌پردازد.
یافته‌ها: یافته‌ها نشان می‌دهد که استفاده از داده‌های ژنتیکی در پزشکی و تحقیقات می‌تواند هم به پیشرفت‌های علمی و هم به چالش‌های حقوقی و اخلاقی منجر شود. از سوی دیگر، جمع‌آوری و استفاده از این داده‌های حساس نگرانی‌هایی را در مورد حریم خصوصی، رضایت و احتمال تبعیض ژنتیکی ایجاد می‌کند. قوانین بین‌المللی موجود مانند GDPR، حمایت‌های معقولی برای داده‌های شخصی فراهم می‌آورد، اما همچنان شکاف‌هایی وجود دارد، به‌ویژه در کشورهای غیر از اتحادیه اروپا، که در آن‌ها داده‌های ژنتیکی کمتر تنظیم شده‌اند.
نتیجه‌گیری: به طور کلی می‌توان بیان کرد که توسعه یک چارچوب جامع برای تنظیم داده‌های ژنتیکی، مبتنی بر احترام به حریم خصوصی، رضایت آگاهانه و عدم تبعیض، کلیدی برای بهره‌برداری کامل از پتانسیل تحقیقات ژنتیکی و پزشکی شخصی‌سازی‌شده خواهد بود، در حالی که کرامت و خودمختاری افراد را حفظ می‌کند.
متن کامل [PDF 1239 kb]   (27 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی بالینی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم پزشکی رازی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC-SA 4.0| Razi Journal of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb