Research code: 0
Ethics code: 0
Clinical trials code: 0
Sayadi A, Haghighat-Bayan N, Bidokhti A, Mohseni-Mahani A, Samian P, Pourmohammad-Ghochani K. The Effectiveness of Cognitive-Behavioral Therapy on Psychological Flexibility and Health Anxiety in Patients with Post-Traumatic Stress Disorder. RJMS 2024; 31 (1) :1-10
URL:
http://rjms.iums.ac.ir/article-1-8935-fa.html
صیادی علی، حقیقت بیان نازنین، بیدختی عاطفه، محسنی ماهانی امیر، سمعیان پویا، پورمحمدقوچانی کامران. اثربخشی درمان شناختی- رفتاری بر انعطاف پذیری روانشناختی و اضطراب سلامت در بیماران مبتلا به استرس پس از سانحه. مجله علوم پزشکی رازی. 1403; 31 (1) :1-10
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-8935-fa.html
دکتری تخصصی، گروه روانشناسی، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، nazanin-_haghighatbayan@yahoo.com
چکیده: (538 مشاهده)
زمینه و هدف: PTSD از جمله اختلالات مزمن و ناتوانکننده روانپزشکی است که براساس پنجمین راهنمای آماری و تشخیصی اختلالات روانی جزء مجموعه تشخیصی اختلالات وابسته به استرس است که میتواند پس از مواجه با یک رویداد آسیبزا ایجاد شود. هدف مطالعه حاضر مقایسه اثربخشی درمان شناختی رفتاری بر انعطافپذیری شناختی و اضطراب سلامت در افراد مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه بود.
روش کار: این مطالعه از نوع نیمهآزمایشی با دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل بود که با طرح پیشآزمون، پسآزمون و پیگیری انجام شد. جامعه آماری شامل بزرگسالان 18 تا 40 سال دارای اختلال پس از سانحه مراجعهکننده به مراکز روانشناختی شهر تهران در سال 1403 بود. حجم نمونه 30 نفر بود که بهصورت هدفمند انتخاب و بهصورت تصادفی به دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل (در هر گروه 15 نفر) تقسیم شدند. گروه آزمایش درمان شناختی رفتاری را طی 8 جلسه 90 دقیقهای دریافت کردند، در حالی که گروه کنترل مداخلهای دریافت نکرد. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه انعطافپذیری روانشناختی و پرسشنامه اضطراب سلامت استفاده شد. دادهها با استفاده از آنالیز واریانس دوطرفه با اندازهگیریهای مکرر تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج مطالعه حاکی از تأثیر روش درمان شناختی رفتاری بر ابعاد انعطافپذیری روانشناختی و اضطراب سلامت بزرگسالان دارای اختلال PTSD بود (001/0>P).
نتیجهگیری: با توجه به نتایج، متخصصین فعال در حوزه اختلال پس از سانحه میتوانند در درمان این افراد استفاده از روش شناختی رفتاری در کنار سایر درمانها مدنظر قرار دهند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی بالینی