جلد 29، شماره 5 - ( 5-1401 )                   جلد 29 شماره 5 صفحات 197-189 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: 01

Shahidinejad T, Zargham Hajebi M, Mirzahossein H. Explaining the Structural Model of Divorce Decision-Making Based on Thematic Relationships with the Mediation of Couples' Personality Types. RJMS 2022; 29 (5) :189-197
شهیدی نژاد طیبه، ضرغام حاجبی مجید، میرزاحسینی حسن. تبیین الگوی ساختاری تصمیم‌گیری به طلاق مبتنی بر روابط موضوعی با میانجی‌گری تیپ‌های شخصیتی زوجین. مجله علوم پزشکی رازی. 1401; 29 (5) :189-197

دانشیار گروه روانشناسی، واحد قم، دانشگاه آزاد اسلامی، قم، ایران ، zarghamhajebi@gmail.com
زمینه و هدف: با توجه به اهمیت مقوله طلاق در جامعه، این تحقیق درپی آن است که از دریچه­ای دیگر این معضل را کاوش نموده و با نتایجی که از آن حاصل می­شود مسیر تازه­ای را فراروی درمانگران و متولیان این حوزه قرار دهد. لذا هدف مطالعه تبیین الگوی ساختاری تصمیم­گیری به طلاق مبتنی بر روابط موضوعی با میانجی­گری تیپ­های شخصیتی زوجین بود.
روش کار: روش پژوهش در این مطالعه همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. شرکت کنندگان این پژوهش شامل افرادی هستند که برای نخستین بار در زندگی­شان به منظور پایان دادن به زندگی مشترک به دادگاه خانواده شهرستان قم مراجعه کردند و از آنجا که به مرکز مشاوره ارجاع داده می­شوند، روش نمونه گیری غیر احتمالی از نوع در دسترس بود. لذا برای انجام این پژوهش 405 نفر از افراد متقاضی طلاق توافقی که به مرکز مشاوره طلاق ارجاع داده شدند انتخاب شدند. ابزار­های گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه ارزیابی عملکرد ایگو بللاک و مایر- تجدیدنظر دوم، پرسشنامه روابط موضوعی بل و پرسشنامه‌ها ارزیابی تیپ‌های شخصیتی زوجین ‌ بود. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزار لیزرل استفاده شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که الگوی ساختاری تصمیم گیری به طلاق مبتنی بر روابط موضوعی با میانجی­گری تیپ­های شخصیتی زوجین دارای برازش مطلوبی می­باشد.
نتیجه‌گیری: به طور کلی می­توان بیان کرد که اخیراً ثبات ازدواج و ارتباط صحیح بین زوجین دشوارتر شده است. بنابراین، بررسی تأثیر مداخلات بالینی مربوطه در حل تعارضات زناشویی حیاتی به نظر می­رسد.