جلد 30، شماره 4 - ( 4-1402 )                   جلد 30 شماره 4 صفحات 287-275 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 01
Ethics code: IR.IAU.K.REC.1402.106
Clinical trials code: 01

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Darouei S, Peymani J, Peyvandi P, Sodagar S. Comparing the Effectiveness of Cognitive-Behavioral Therapy and Mindfulness-Based Therapy on Fear of Recurrence and Body Image in Breast Cancer Patients at Karaj Medical Center. RJMS 2023; 30 (4) :275-287
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-8745-fa.html
داروئی ساناز، پیمانی جاوید، پیوندی پریسا، سوداگر شیدا. مقایسه اثربخشی درمان شناختی- رفتاری و درمان مبتنی بر ذهن آگاهی بر ترس از عود و تصویر بدن در مبتلایان به سرطان پستان در مرکز درمانی کرج. مجله علوم پزشکی رازی. 1402; 30 (4) :275-287

URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-8745-fa.html


استادیار گروه روانشناسی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران ، Dr.peymani@yahoo.com
چکیده:   (524 مشاهده)
زمینه و هدف: سرطان یکی از بیماری­هایی هست که منجر به اختلالات روانی عدیده­ای در بیماران این بیماری می­گردد و بکارگیری روش­های روان درمانی در این بیماری حائیز اهمیت است. لذا هدف اصلی در این پژوهش مقایسه اثربخشی درمان شناختی- رفتاری و درمان مبتنی بر ذهن آگاهی بر ترس از عود و تصویر بدن در زنان مبتلا به سرطان پستان بود.
روش کار: طرح پژوهش حاضر، نیمه­آزمایشی با پیش­آزمون، پس­آزمون و پیگیری بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را زنان مبتلا به بیماری سرطان پستان بود که به مراکز درمانی کلینیک­ها و بیمارستان­ها شهر کرج جهت درمان مراجعه داشتند. آزمودنی­ها بر اساس روش نمونه­گیری داوطلبانه در سه گروه ذهن اگاهی، شناختی-رفتاری و کنترل همتاسازی شدند. جهت گردآوری داده­ها از پرسشنامه روابط چندبعدی خودبدن کِش و همکاران (187-1986) و ترس از عود سرطان استفاده گردید. برنامه ذهن آگاهی و شناختی- رفتاری به مدت 8 جلسه و هر جلسه 90 دقیقه و حدود دو ماه به طول انجامید. جهت تجزیه و تحلیل داده­ها از روش­های تحلیل کوواریانس تک­متغیره و چندمتغیره و آزمون تعقیبی بن­فرونی با استفاده شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که درمان شناختی رفتاری و درمان مبتنی بر ذهن آگاهی بر ترس از عود و تصویر بدن در زنان مبتلا به سرطان پستان تأثیر دارد. همچنین بین درمان شناختی رفتاری و درمان مبتنی بر ذهن آگاهی بر ترس از عود تفاوت وجود دارد و همچنین بین درمان شناختی رفتاری و درمان مبتنی بر ذهن آگاهی بر تصویر بدن و ادراک بیماری تفاوت وجود ندارد.
نتیجه‌گیری: به طور کلی می­توان بیان کرد که با استفاده از شیوه‌های درمان شناختی- رفتاری و ذهن آگاهی، می‌توان ترس از عود و تصویر بدن زنان مبتلا به سرطان پستان را بهبود بخشید.
متن کامل [PDF 1606 kb]   (153 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی بالینی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم پزشکی رازی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC-SA 4.0| Razi Journal of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb