Research code: 0
Ethics code: IR.IAU.H.REC.1401.035
Clinical trials code: 0
Faryabi A, Matinnia N. The Effectiveness of Cognitive Therapy Based on Mindfulness on Anger Rumination and Psychological Well-Being in Couples Applying for Divorce. RJMS 2023; 30 (4) :254-264
URL:
http://rjms.iums.ac.ir/article-1-8711-fa.html
استادیار، دانشکده علوم پزشکی، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران ، nmatinnia@yahoo.com
چکیده: (263 مشاهده)
زمینه و هدف: طلاق و دلزدگی زناشویی در پی افزایش مشکلات زناشویی و تعارضات و همچنین مشکلات روانشناختی خود و کاهش بهزیستی با تمرکز بر نواقص در رابطهی خود و خشم مطرح میگردد. بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر نشخوار خشم و بهزیستی روانشناختی در زوجین متقاضی طلاق بود.
روش کار: مطالعه حاضر نیمه تجربی، از نوع پیشآزمون- پسآزمون همراه با گروه گواه بود. جامعه آماری حاضر شامل کلیه زوجهایی بود که به دلیل وجود تعارض از مجتمعهای قضایی خانواده شهر همدان در سه ماهه اول سال 1401 به مراکز مداخله و مشاوره خانواده ارجاع داده شده بودند. با استفاده از روش نمونهگیری در دسترس 30 زوج انتخاب و با استفاده از روش جایگزینی تصادفی در دو گروه آزمایشی(15نفر) و کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس نشخوار خشم ساکادولوسکی و همکاران (2001) و پرسشنامه بهزیستی روان شناختی ریف بود. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره (ANCOVA) جهت اندازهگیری اثربخشی ذهنآگاهی با بهره گیری از نرم افزار SPSS-26 انجام گردید.
یافتهها: یافتهها نشان داد که آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش سطح نشخوار خشم زوجین متقاضی طلاق (79/6 F=) با اندازه اثر 201/0 و افزایش بهزیستی روانشناختی داشته است(308/117 F=) در سطح معناداری کوچکتر از (001/0) با اندازه اثر 81/0 و اثربخش است.
نتیجهگیری: نتیجهگیری کلی نشان داد که شناخت درمانی مبتی بر ذهن آگاهی بر نشخوار خشم و بهزیستی روانشناختی تأثیر معناداری دارد. پیشنهاد میشود با توجه به اثر بخشی این رویکرد فنون و روشهای این رویکرد برای افزایش صمیمیت و همچنین کاهش نشخوار خشم مدیریت هیجان، توسط درمانگران خانواده و ازدواج استفاده شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی بالینی