جلد 31، شماره 1 - ( 1-1403 )                   جلد 31 شماره 1 صفحات 14-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.IAU.PIAU.REC.1403.001

Nokhbeh Zaeem S, Heydari Nasrabadi M, Salehipour M, Ehtsham S. Evaluating the Role of Simultaneous Treatment of Letrozole and Crocin on Oxidative Damages and Testosterone Hormone in Testicular Tissue of Rats Azoospermized with Busulfan Drug. RJMS 2024; 31 (1) :1-14
نخبه زعیم شهرزاد، حیدری نصرابادی میترا، صالحی پور مسعود، احتشام سمیه. ارزیابی نقش تیمار همزمان لتروزول و کروسین بر آسیب‌های اکسیداتیو و هورمون تستوسترون در بافت بیضه موش‌های صحرایی آزواسپرمی شده با داروی بوسولفان. مجله علوم پزشکی رازی. 1403; 31 (1) :1-14

دانشیار، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد پرند، پرند، ایران ، heydarimitra45@gmail.com

زمینه و هدف: آزواسپرمی (فقدان اسپرم در انزال)، یکی از شدیدترین نوع ناباروری در مردان بوده که به دلیل نقص‌های مختلف در فرآیند اسپرم زایی یا سیستم مجرای بیضه‌ها رخ می‌دهد. کروسین‌های موجود در زعفران در بهبود اکثر شاخص‌های باروری در موش‌های صحرایی موثر است. هدف از انجام مطالعه حاضر ارزیابی نقش تیمار همزمان لتروزول و کروسین بر آسیب‌های اکسیداتیو و هورمون تستوسترون در بافت بیضه موش‌های صحرایی آزواسپرمی شده با داروی بوسولفان بود.
روش کار: در این کارآزمایی بالینی پس از تهیه کروسین آماده و داروی لتروزول؛ تعداد 30 موش صحرایی نر نژاد ویستار در 5 گروه 6 تایی (کنترل سالم ؛ آزواسپرمی؛ آزواسپرمی+ لتروزول؛ آزواسپرمی+کروسین و آزواسپرمی + لتروزول+ کروسین) وارد مطالعه شدند. جهت القای آزواسپرمی دوز 10 میلی گرم بوسولفان به مدت 10 روز به صورت درون صفاقی تزریق شد و آنالیز‌های هیستوپاتولوژی، ایمنوهیستوشیمی و هورمونی انجام گردید. در نهایت داده‌ها با نرم افزار SPSS و گراف پریسم مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که تیمار همزمان لتروزول و کروسین با افزایش سلول‌های اسپرماتوگونی و اسپرماتوسیت و اسپرماتید؛ سلول‌های سرتولی و لایدیگ شد. همچنین تیمار لتروزول و کروسین باعث حفظ ضخامت غشا پایه و لایه زایای بافت تستیکولار؛ قطر خارجی و داخلی لوله شد؛ در حالی که در گروه آزواسپرمی تیمار شده با لتروزول یا کروسین این میزان تخریب جمعیت تا حدودی کاهش یافت، ولی استفاده از لتروزول یا کروسین در گروه‌های مورد مطالعه تفاوت معناداری در قطر داخلی و خارجی لوله مشاهده نشد. آنالیز بیوشیمیایی نیز افزایش فعالیت وضعیت اکسیداتیو  (Total antioxidant Capacity) و هورمون تستوسترون و کاهش فعالیت آنزیم آنتی اکسیدانی کل (Total oxidant status) را در مقایسه با آزواسپرمی را نشان داد (05/0>P).
نتیجه‌گیری: بنابراین کروسین به عنوان یک آنتی اکسیدان و لتروزول به عنوان یک داروی موثر، می‌تواند عوارض جانبی ناشی از القای ناباروری ناشی از داروی بوسولفان را تا حد زیادی کاهش دهد و این عامل می‌تواند به عنوان یک داروی موثر در آینده در درمان افراد آزواسپرمی مورد استفاده قرار گیرد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بیولوژی (زیست شناسی)