جلد 30، شماره 4 - ( 4-1402 )                   جلد 30 شماره 4 صفحات 235-223 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 0
Ethics code: 0
Clinical trials code: 0

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mohammadi H, Mirzaie K. Locating Medical and Emergency Centers using the Combined Approach of Collective Intelligence based on Complex Networks. RJMS 2023; 30 (4) :223-235
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-8585-fa.html
محمدی هادی، میرزائی کمال. مکان‌یابی مراکز درمانی و اورژانسی با استفاده از رویکرد ترکیبی هوش جمعی بر پایه شبکههای پیچیده. مجله علوم پزشکی رازی. 1402; 30 (4) :223-235

URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-8585-fa.html


استادیار، گروه مهندسی کامپیوتر، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران ، h.mohammadi@pnu.ac.ir
چکیده:   (393 مشاهده)
زمینه و هدف: یکی از مسائل بهینه سازی تخصیص منابع می­باشد. بدین معنی که تخصیص منابع در مکان­های مختلف به گونه­ای باشد که هزینه تخصیص مسئله کمتر شود. مسئله تخصیص منابع علاوه بر جنبه نظری آن، می­تواند در مسائل کاربردی مختلف از جمله زمانبدی منابع پروژه، توزیع مواد غذائی در سوپر مارکت­های سطح شهر ، تخصیص مراکز درمانی و اورژانسی در یک شهر و غیره استفاده شود. برای حل این گونه مسائل می­توان از الگوریتم­های هوش جمعی استفاده کرد.
روش کار: در این مقاله از الگوریتم بهینه­سازی ازدحام ذرات برای حل مسائل مختلف تخصیص استفاده شده است. به منظور افزایش کارائی الگوریتم بهینه­سازی ازدحام ذرات به کمک جستجوی محلی بهبود یافته است. به منظور تقویت بهتر ارتباط بین ذرات از مفهوم شبکه پیچیده استفاده شده است. برای تصمیم­گیری برای انتخاب ذرات وضعیت آن ذره در شبکه پیچیده موثر می­باشد. سنجه درجه برای انتخاب راه حل­ها در شبکه پیچیده در نظر گرفته شده است. برای ارزیابی نتایج از دو گروه مسائل بهینه­سازی استفاده شده است. گروه اول مسائل استاندارد و نظری مختلف از کتابخانه QAPLib برای حل مسئله تخصیص درجه دوم می­باشد. گروه دوم نیز یک مسئله مکان­یابی مراکز درمانی و اورژانسی با در نظر گرفتن احتمال خرابی مراکز  مطابق با شرایط دنیای واقعی پیاده­سازی شده است. در این مسئله به این موضوع پرداخته می­شود که با توجه به معیارهای موقعیت، هزینه ساخت و بازسازی و فاصله مراکز درمانی و اورژانسی از یکدیگر در لکه­های جمعیتی مختلف مراکز درمانی و اورژانسی شهری در کدام لکه جمعیتی ایجاد گردد.
یافته‌ها: نتایج ارزیابی هر دو گروه نشان از میانگین هزینه و درصد خطای کمتر الگوریتم پیشنهادی بهینه سازی ازدحام ذرات ممتیکی به همراه شبکه پیچیده با سنجه درجه نسبت به الگوریتم بهینه سازی ازدحام ذرات ممتیکی و الگوریتم بهینه سازی ازدحام ذرات پایه می­باشد. به طور نمونه، برای حل مسئله Tia60 الگوریتم بهینه‌سازی ازدحام ذرات شبکه‌ای ممتیکی، الگوریتم ممتیکی و پایه به ترتیب 4.55%، 4.59% و 8.15% درصد خطا دارند.
نتیجه‌گیری: الگوریتم پیشنهادی بهینه سازی ازدحام ذرات ممتیکی به همراه شبکه پیچیده با سنجه درجه برای مکان­یابی مراکز درمانی و اورژانسی نسبت به الگوریتم بهینه­سازی ازدحام ذرات ممتیکی و الگوریتم ذرات پایه میانگین هزینه و درصد خطای کمتری دارد.
متن کامل [PDF 910 kb]   (116 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مهندسی علوم

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم پزشکی رازی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC-SA 4.0| Razi Journal of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb