جلد 29، شماره 3 - ( 3-1401 )                   جلد 29 شماره 3 صفحات 211-203 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: 0

Esmailpour K, Tavakoli M, Roknianzadeh A. The Effectiveness of Emotional Couple Therapy on Marital Adjustment and Self-Differentiation of Married Athletes. RJMS 2022; 29 (3) :203-211
اسماعیل پور خاتون، توکلی محمد باقر، رکنیان زاده علی. اثربخشی زوج درمانی هیجانی بر سازگاری زناشویی و خود متمایزسازی ورزشکاران متاهل. مجله علوم پزشکی رازی. 1401; 29 (3) :203-211

مربی، عضو هیئت علمی دانشگاه فرهنگیان، تهران، ایران ، tavakoli210204@gmail.com
زمینه و هدف: : خانواده یک نهاد اجتماعی است که از پیوند زناشویی زن و مرد شکل می‌گیرد. این پژوهش باهدف مقایسه اثربخشی زوج درمانی هیجانی بر خود متمایزسازی و سازگاری زناشویی ورزشکاران متاهل انجام گردید.
روش کار: مقاله حاضر، از نظر هدف کاربردی بوده و از نظر روش از نوع نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون و پس‌آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه ورزشکاران متاهل در باشگاه­های ورزشی شهر تهران در سال 1401 بود که 45 نفر به شیوه نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی یک گروه در انتظار درمان و دو گروه آزمایش (هر گروه 15 نفر)  به صورت تصادفی جایگزین شدند. یک گروه آزمایش 12 جلسه 90 دقیقه‌ای با روش زوج­درمانی شناختی رفتاری و یک گروه آزمایش 10 جلسه 90 دقیقه‌ای با روش زوج­درمانی هیجان­مدار آموزش دید و گروه در انتظار درمان آموزشی دریافت نکرد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که میانگین نمره خود متمایزسازی درگروه آزمایش زوج­درمانی شناختی رفتاری و در گروه آزمایش زوج­درمانی هیجان­مدار تفاوت معنی‌دار بود و این میزان در گروه کنترل تفاوت معنی‌داری نداشتند. همچنین نتایج بیانگر این بود که زوج­درمانی هیجان­مدار نسبت به زوج درمانی شناختی رفتاری در بهبود و افزایش سازگاری زناشویی ورزشکاران متاهل دارای اثربخشی و ماندگاری بیشتری بوده است.
نتیجه‌گیری: نتایج این مقاله بر اهمیت کاربرد زوج­درمانی شناختی رفتاری و زوج­درمانی هیجان­مدار در افزایش خود متمایزسازی و سازگاری زناشویی ورزشکاران متاهل اذعان دارد. می‌توان از این دو رویکرد برای کاهش آسیب‌های موجود در روابط زناشویی استفاده کرد.