جلد 31، شماره 1 - ( 1-1403 )                   جلد 31 شماره 1 صفحات 10-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.IAU.QOM.REC.1401.107

Arbabi F, Zargham Hajebi M, Tabaraei R. Design of an Educational Package to Facilitate and Promote the Social Development of Children in Single-Child Families based on Erikson's Theory. RJMS 2024; 31 (1) :1-10
اربابی فرشته، ضرغام حاجبی مجید، تبرائی رامین. تدوین بسته آموزشی تسهیل و ارتقا تحول اجتماعی کودک در خانواده‌های تک‌فرزندی بر اساس نظریه اریکسون. مجله علوم پزشکی رازی. 1403; 31 (1) :1-10

دانشیار، گروه روانشناسی تربیتی، واحد قم، دانشگاه آزاد اسلامی، قم، ایران ، Zarghamhajebi@gmail.com
زمینه و هدف: پژوهش حاضر باهدف تدوین بسته آموزشی تسهیل و ارتقا تحول اجتماعی کودک در خانواده­های تک‌فرزندی بر اساس نظریه اریکسون انجام شد.
روش ­کار: این پژوهش به‌صورت کیفی و از نوع تحلیل مضمون بود. جامعه آماری شامل منابع مکتوب ازجمله کتاب‌های علمی نظریه‌های رشد به‌ویژه نظریه اریکسون، پایگاه‌های علمی معتبر خارجی و داخلی و سایر منابع مکتوب بود که طی 15 سال اخیر به بحث نظریه رشد اریکسون پرداخته­اند. برای انتخاب نمونه از روش نمونه‌گیری هدفمند استفاده شد. پس از جمع‌آوری منابع مرتبط، بلافاصله محتوای آن منابع به روش براون و کلارک (2006) تحلیل شد به‌منظور دستیابی به فهم محتواها، از رویکرد قیاسی (کل به جزء) و استقرائی (جزء به کل) به‌طور هم‌زمان استفاده‌شده است مضامینی که می‌توانستندد معرف بخش‌هایی از متن (معمولاً یک یا چند جمله) باشند، تعیین و ثبت شدند، به‌این‌ترتیب، عمل لیست کردن و خوشه‌بندی مقوله­ها (تم‌های اصلی و فرعی) صورت گرفت؛ به‌طوری‌که برای هریک از متون یک جدول خلاصه‌سازی شده، تشکیل‌شد.
یافته ها:  داده­ها با استفاده از روش براون و کلارک (2006) تحلیل شدند. محتوای بسته­ی آموزشی شامل پرورش امید، اراده و هدف به‌منظور «تسهیل و ارتقا تحول اجتماعی کودکان»  در قالب 8 جلسه آموزشی تدوین شد. جلسات آموزشی به مدت 8 جلسه (جلسه اول تا سوم: راهنمای عملی پرورش امید در کودکان پیش‌دبستانی، جلسه چهارم تا ششم: راهنمای عملی پرورش اراده در کودکان پیش‌دبستانی، جلسه هفتم و هشتم: راهنمای عملی پرورش هدف در کودکان پیش‌دبستانی)، هفته‌ای یک‌بار و هر جلسه دو ساعت، ویژه مادران باهدف «تسهیل و ارتقا تحول اجتماعی کودکان» ارائه شد تا کودکان به نیرومندهای بنیادی امید، اراده، هدفمندی و در نهایت شایستگی که همراه با رشد اجتماعی است، برسند.
نتیجه ­گیری: می­توان گفت که والدین به‌عنوان اولین عامل اجتماعی کردن کودکان خود نقش مهمی در رشد و تحول روان‌شناختی و اجتماعی آنان ایفا می­کنند و شیوه رفتار آن‌ها به‌طور عمده‌ای می‌تواند بر ارضاء یا بازداری نیازهای روان‌شناختی مؤثر باشد. کودکان نیاز به مسئولیت دارند و بایستی کارهای مختلف به آن‌ها واگذار شود تا از سقوط آن‌ها به درماندگی آموخته‌شده جلوگیری شود کودکان به انسجام و هماهنگی والدین نیاز دارند کودکان نیاز به تعلیم و تربیت دارند و این فقط مدرسه و جامعه نیست که در این مهم نقش بازی می­کند بلکه والدین هم باید فعالانه در آموزش کودک مشارکت کنند. کودکان نیاز دارند که والدین تشویقشان کنند، نیاز به ارتباط با دیگران و همچنین نیاز به داشتن فرصت‌هایی برای رشد همه‌جانبه دارند؛ و رشد بهنجار اجتماعی و شناختی و نیز شکوفایی شخصیت بهنجار کودک تحت تأثیر شرایط و زمینه‌ای است که در آن پرورش می‌یابد.