Research code: 0
Ethics code: 0
Clinical trials code: 0
مربی، گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران (نویسنده مسئول) ، doostmohammadi@pnu.ac.ir
چکیده: (131 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف: بیماری کیست ﻫﻴﺪاﺗﻴک ﺗﻮﺳﻂ گوﻧﻪﻫﺎی اﻛﻴﻨﻮﻛﻮﻛﻮس ایجاد و از آلودگی های مشترک بین انسان و حیوانات در کشور ما به حساب می آید. این بیماری کیست هیداتیک به صورت مستقیم بر سلامت جانی افراد جامعه وغیرمستقیم با نقصان فرایند تولید گوشت در دامداریها و صنعت گوسفند داری به عنوان یک تهدید در اقتصاد و سلامت عمومی جامعه شناخته شده است. گیاه گل شهناز ضد کرم دستگاه گوارش بوده واثرات ضدانگلی برعلیه توکسوپلاسما گوندای ولیشامانیا پانامنسیس دارد. این مطالعه به منظور ارزیابی اثرات افزودن گیاه گل شهنازدر کشتن اکینوکوکوس گرانولوزوس در گوسفندان مبتلا به کیست هیداتیک صورت گرفته است.درمان کیست هیداتیک شامل درمان دارویی، جراحی و یا ترکیبی از هر دو است اما از چالشهای عمده درمان هیداتیدوزیس حین جراحی، از بین بردن پروتواسکولکسهای کیست هیداتیک جهت ممانعت از عود مجدد بیماری است. بدین منظور دستیابی به ترکیبات اسکولکس کش موثر و با عوارض جانبی کم ضروری میباشد. این مطالعه به منظور ارزیابی اثرات اسکولکس کشی گیاه گل شهناز در گوسفندان مبتلا به کیست هیداتیک صورت گرفته است.این مطالعه به منظور بررسی افزایش سلامت عمومی جامعه در مقابل بیماری کیست هیداتیک با افزودن گیاه گل شهناز به جیره گوسفندان مبتلا به کیست هیداتیک صورت گرفته است.
روش کار: در این مطالعه به جیره غذایی 15 رأس گوسفند نر یکساله نژاد کرمانی (گروه تیمار) روزانه به میزان ده گرم به ازاء هر رأس دام ، پودر گیاه گل شهناز خشک شده به مدت 2 ماه اضافه شد. گروه شاهد (تعداد 15 رأس) هیچ دارو یا افزودنی خاصی دریافت نکرد. پس از دو ماه ، گوسفندان به کشتارگاه منتقل شدند و بعد از کشتار و تخلیه امعاء واحشاء ، بازرسی لاشه ها و اندامها جهت بررسی کیست هیداتیک صورت گرفت. سپس کبدهای گوسفندان آلوده به کیست هیداتیک، جداسازی و مایع کیستهای حاوی پروتواسکولکسهای زنده، تحت شرایط استریل آسپیره شد . سپس در مرحله بعد در آزمایشگاه درصد زنده بودن پروتواسکولکس ها به کمک رنگ آمیزی حیاتی ائوزین) یک گرم پودر ائوزین در 1000 سی سی آب مقطر( در زیر میکروسکوپ نوری مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافته ها: پس از بررسی نتایج آماری مشخص گردید که تعداد پروتواسکولکس های زنده در گوسفندان تغذیه شده با گیاه گل شهنازدر مقایسه با گروه شاهد به طور معنی داری کمتر است و افزودن پودر گیاه گل شهناز در میزان کشته شدن پروتواسکولکس ها موثر است و اختلاف بین گروه تیمار تغذیه شده با پودر گیاه گل شهناز و گروه شاهد معنی دار میباشد.
نتیجه گیری: اثرات درمانی گیاه گل شهنازدر کشتن پروتواسکولکس های کیست هیداتیک به علت وجود ترکیبات فعال زیستی نظیر فلاونوئیدها، گزانتو نها، تاننها، فلوروگلوسینول و نافتودیانتروس)هیپرسین، پزودوهیپرسین، پروتوپزودوهیپرسین و پروتوهیپرسین(موجود دراین گیاه میباشد. مطالعه اخیر نشان میدهد که به طور بالقوه مصرف خوراکی گیاه گل شهناز در انسان نیز میتواند به عنوان یک عامل ضد کیست هیداتیک عمل کند و مصرف خوراکی آن در کنار جراحی نتایج خوبی به همراه داشته باشد و از عود مجدد بیماری جلوگیری کند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
دامپزشکی