Research code: 15026
Ethics code: IR.IUMS.FMD.REC.1399.592
Clinical trials code: ---
احمدی سید علی، درویش نیا ساینا، مسعودی امید، مهاجری سید محمد رضا. استفاده از سونوگرافی حین عمل در رزکسیون گلیومای مغزی: گزارش موارد. مجله علوم پزشکی رازی. 1402; 30 (6) :187-194
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-8222-fa.html
گروه جراحی مغز و اعصاب، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران ، smr.mohajery@gmail.com
چکیده: (452 مشاهده)
زمینه و هدف: سونوگرافی در جراحیهای تومورهای مغزی به دلیل غیر تهاجمی، ارزان بودن و تصویربرداری Realtime از ضایعه بسیار پر کاربرد گشته است. چالش مهم این شیوه تفسیر یافتههای تصویربرداری است.
روش کار: در این مطالعه 19 بیمار با ضایعات گلیوما توسط تصویربرداری MRI قبل و بعد از عمل مورد ارزیابی قرار گرفتند. جهت اندازه گیری حجم تومور مساحت تومور در کلیه برشهای تصویربرداری MRI با هم جمع شد و در فاصله برشها ضرب گردید. پس از جراحی و در حین بستری 3 بیمار فوت شدند. لذا، در فالوآپ در نظر گرفته نشدهاند.
یافتهها: در این مطالعه 7 زن و 12 مرد حضور داشتند که میانگین سنی آنها 5/46 سال بود. در 32% بیماران تومور در ناحیه Eloquent قرار داشت. در 16 بیمار زنده مانده، میانگین طول عمل 3 ساعت بود. میانگین خونریزی حین عمل 350 میلی لیتر بود. همچنین در بررسی هوشیاری بیماران در 24 ساعت پس از جراحی، میانگین مقیاس کمای گلاسکو یا جی سی اس (GCS, Glasgow Coma Scale) 8/12 بود. میانگین مدت زمان بستری در 16 بیمار با گلیوما که زنده ماندند 3/9 روز بود. در 16 بیمار میانگین اندازه تومور در تصویربرداری پیش از جراحی 44/30 میلی لیتر بود. در تصویربرداری پس از جراحی، میانگین اندازه تومور 4 میلی لیتر بود. در ارزیابی وسعت رزکسیون (Extent of resection) به طور میانگین 5/90% از تومور برداشته شده بود.
نتیجهگیری: از جمله مزایای مهم استفاده از سونوگرافی حین جراحی که در بیماران این مطالعه مشاهده شد، میتوان به امکان تشخیص بطنها در حاشیه تومور و پیشگیری از ورود به بطن در حین جراحی اشاره کرد که از بروز عوارض قابل توجه از جمله ونتریکولیت پیشگیری میکند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
جراحی مغز و اعصاب