جلد 30، شماره 7 - ( 7-1402 )                   جلد 30 شماره 7 صفحات 10-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 0
Ethics code: IR.IAU.CHALUS.REC.1401.072
Clinical trials code: 0


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Zahedi M, Shariatnia K, Khajevand Khosheli A. Investigating the Effectiveness of Mindfulness-Based Cognitive Therapy on Preventing Relapse in People with Substance Use Disorders. RJMS 2023; 30 (7) :1-10
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-8198-fa.html
زاهدی محبوبه، شریعت نیا کاظم، خواجوند خوشلی افسانه. بررسی اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی بر پیشگیری از عود مصرف در افراد مبتلا به اختلال مصرف مواد. مجله علوم پزشکی رازی. 1402; 30 (7) :1-10

URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-8198-fa.html


استادیار، گروه روانشناسی، واحد آزاد شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، آزادشهر، ایران ، kazemshariatnia@yahoo.com
چکیده:   (469 مشاهده)
زمینه و هدف: اختلال مصرف مواد مانند هر اختلال مزمن دیگری نیاز به مدیریت درمان در طی زمان دارد. بسیاری از درمان‌های دارویی شناخته شده و قابل اطمینان و روان درمانی‌های مؤثر بر اختلال مصرف مواد بر روی کاهش و مدیریت ولع مصرف مواد تمرکز کرده‌اند. علاوه براین، پیشگیری از عود، جزء مهمی از درمان اختلال مصرف مواد محسوب می شود. تعداد قابل توجهی از افراد مبتلا به اختلال مصرف مواد از نظر برخی عوامل مستعد بازگشت به سوء مصرف مواد هستند. بنابراین، پیشگیری از عود، جزء مهمی از درمان اختلال مصرف مواد محسوب می­شود. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر پیشگیری از عود مصرف در افراد مبتلا به اختلال مصرف مواد بود.
روش­کار: روش این پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری مطالعه حاضر شامل 40 فرد مبتلا به اختلال سوء مصرف مواد مقیم در مرکز جامع درمان و باز توانی معتادان هیرکانیان در سال 1400 بود. روش نمونه گیری، نمونه گیری در دسترس بود و افراد مورد مطالعه به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (20 نفر) و گروه کنترل (20 نفر) گمارده شدند. ملاک­های ورود به مطالعه شامل داشتن رضایت آگاهانه برای شرکت در پژوهش، گذشت حداقل 20 روز از بستری در کمپ و سم زدایی بدنی و سلامت جسمانی بود. شایان ذکر است که ملاک های خروج از مطالعه نیز بیماری جسمانی لاعلاج، غیبت بیش از یک جلسه در کلاس و عدم توانایی جسمانی و روانی شرکت در دوره پس از درخواست آگاهانه و شخصی خود فرد در نظر گرفته شد.
یافته‌ها: نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که با توجه به مقدار 592/18F= و همچنین باتوجه به اینکه سطح معناداری خطای آزمون برای سطح اطمینان 99/0 کمتر از 001/0 است می‌توان گفت شناخت درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی بر پیشگیری ازعود مصرف در افراد وابسته به مواد تأثیرگذار است و موجب بهبود این متغیر در افراد مبتلا به اختلال مصرف مواد می‌شود.
نتیجه‌گیری: نتایج مطالعه ما نشان داد که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی بر پیشگیری از عود مصرف در افراد مبتلا به اختلال مصرف مواد تأثیرگذار است. از این رو پژوهش حاضر بر استفاده از شناخت درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی در پیشگیری از عود و درمان اختلال مصرف مواد توسط متخصصان این حوزه تاکید می­کند.
متن کامل [PDF 555 kb]   (108 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی بالینی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم پزشکی رازی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC-SA 4.0| Razi Journal of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb