جلد 30، شماره 7 - ( 7-1402 )                   جلد 30 شماره 7 صفحات 11-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.IAU.SHK.REC.1401.092

Rahbarian A, Sharifi T, Ghazanfari A. Comparing the Effectiveness of Mindfulness-Based Compassion Therapy and Positive Cognitive-Behavioral Therapy on Resilience of Female-Headed Households. RJMS 2023; 30 (7) :1-11
رهبریان اعظم، شریفی طیبه، غضنفری احمد. مقایسه اثربخشی شفقت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان شناختی-رفتاری مثبت‌نگر بر تاب‌آوری زنان سرپرست خانوار. مجله علوم پزشکی رازی. 1402; 30 (7) :1-11

دانشیار، گروه روانشناسی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران ، sharifi_ta@yahoo.com
زمینه و هدف: زنان سرپرست خانوار با انبوهی از مسئولیت‌ها مواجه‌اند که نتیجه آن  ایجاد شرایط استرس‌زا و فشار روانی می­باشد و این فشارهای روانی می­تواند تاب‌آوری این افراد را تحت تأثیر قرار ‌دهد. هدف از این پژوهش مقایسه اثربخشی شفقت درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی و درمان شناختی-رفتاری مثبت‌نگر بر تاب‌آوری زنان سرپرست خانوار بود .
روش کار: پژوهش به صورت  نیمه آزمایشی با اجرای پیش‌آزمون - پس‌آزمون و پیگیری همراه با گروه گواه بود. از بین زنان سرپرست خانوار تحت پوشش بهزیستی ساکن شهرکرد در سال1401 تعداد60 نفر از طریق نمونه‌گیری هدفمند انتخاب و در سه گروه گمارش شدند. هر سه گروه قبل، بعد و سه ماه بعد از مداخله توسط پرسشنامه تاب‌آوری کانر-دیویدسون(2003) مورد ارزیابی قرار گرفتند. همچنین گروه‌های آزمایش هر کدام تحت ۸ جلسه ۱۲۰ دقیقه‌ای مداخله مورد نظر قرارگرفتند. در نهایت داده ها توسط تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: یافته­ها نشان داد، تفاوت میانگین نمره تاب­آوری درگروه درمان‌های شناختی-رفتاری مثبت نگر (363/0= MD ،0001/0=P) و شفقت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی(511/0=MD ، 0001/0=P) با گروه گواه در پس‌آزمون تفاوت معناداری دارد. همچنین یافته ها حاکی از آن بود که  تفاوت میانگین نمره تاب­آوری  در دو گروه آزمایش(148/0=MD ، 002/0=P) نیز تفاوت معنی‌داری باهم دارد. در نهایت نتایج مبین پایداری اثرات دو مداخله در مرحله پیگیری بود.
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج، استفاده از این دو مداخله مخصوصاً شفقت درمانی مبتنی بر ذهن­آگاهی در افزایش تاب‌آوری زنان سرپرست خانوار کاربردی به نظر می رسد.