جلد 30، شماره 4 - ( 4-1402 )                   جلد 30 شماره 4 صفحات 211-200 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 65544k-51561
Ethics code: IR.IAU.SRB.REC.1401.037
Clinical trials code: KMN.2546

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Amoui M, Qamari M, Zare Bahramabadi M. Comparing the Effectiveness of Acceptance and Commitment-Based Therapy (ACT) and Schema-Based Therapy in Increasing Cultural Values and Conflict Resolution Styles in Working Women. RJMS 2023; 30 (4) :200-211
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-8125-fa.html
عمویی محبوبه، قمری محمد، زارع بهرام آبادی مهدی. مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) و درمان مبتنی بر ذهنیت طرحواره در افزایش ارزش‌های فرهنگی و سبک‌های حل تعارض در زنان شاغل. مجله علوم پزشکی رازی. 1402; 30 (4) :200-211

URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-8125-fa.html


گروه مشاوره، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، counselor_ghamari@yahoo.com
چکیده:   (533 مشاهده)

زمینه و هدف: یکی از بزرگترین مشکلات اجتماعی در جامعه کنونی انسان­ها تعارض های خانوادگی است؛ لذا هدف از انجام این پژوهش مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) و درمان مبتنی بر ذهنیت ­طرحواره در افزایش ارزش­های فرهنگی و سبک­های حل­تعارض در زنان شاغل بود.
روش کار: این پژوهش از نظر هدف در گروه پژوهش­های کاربردی و از نظر طرح پژوهش نیز نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل 45 نفر از زنان شاغل در شرکت­های گروه صنعتی ایرانخودرو سال 1400، که به­صورت هدفمند انتخاب شدند. به این صورت که ابتدا پرسشنامه کیفیت زندگی 36 سوالی (36SF-) بین زنان شاغل پخش گردید؛ سپس زنانی که نمره پایینی را از پرسشنامه کیفیت زناشویی، شناسایی شدند و به صورت تصادفی در سه گروه کنترل (15 نفر) و آزمایش مبتنی بر ذهنیت طرحواره (15 نفر) و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (15 نفر) قرار داده شدند؛ افراد به پرسشنامه های پژوهش (ارزش­های فرهنگی و سبک­های حل تعارض) پاسخ دادند و افرادی که نمره بالا در این پرسشنامه­ها کسب کردند به عنوان نمونه پژوهشی انتخاب شدند. در این پژوهش، از آزمون تحلیل واریانس چند متغیری به لحاظ وجود مفروضه­های کاربرد آزمون­های پارامتریک و آزمون تحلیل واریانس با طرح­آمیخته استفاده شد.
یافته‌ها: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در مقایسه با درمان مبتنی بر ذهنیت طرحواره­ای روش موثرتری برای افزایش ارزش­های فرهنگی در زنان شاغل است. توجه به پویایی فرهنگی در ازدواج های بین فرهنگی می­تواند تعارض­های بین زوجین را کاهش دهد. به علاوه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر ارزش­های فرهنگی با افزایش انعطاف پذیری جنسیتی، احترام به فرهنگ همسر، به رسمیت شناختن تفاوت­ها، تغییر چارچوب فرهنگی و بسط ارزش­ها و انتظارات و درک عمومی فرهنگ­های دیگر، بر کاهش استرس­های بین فرهنگی موثر است.
نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد اجرای درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان مبتنی بر ذهنیت طرحواره­ای، مؤلفه­های ارزش­های فرهنگی و سبک­های حل تعارض در زنان شاغل تأثیر دارد.
متن کامل [PDF 824 kb]   (124 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی بالینی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم پزشکی رازی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC-SA 4.0| Razi Journal of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb