Research code: 0
Ethics code: 0
Clinical trials code: 0
استادیار، گروه روانشناسی بالینی- تربیتی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، dr.mahdi706@yahoo.com
چکیده: (555 مشاهده)
زمینه و هدف: پژوهش حاضر با هدف پیش بینی نگرش به اعتیاد دانشجویان بر اساس سبکهای دلبستگی و طرح وارههای هیجانی انجام شد.
روش کار: پژوهش حاضر یک تحقیق همبستگی از نوع پیش بینی میباشد. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی در سال تحصیلی 1400-1399 تشکیل دادند. که تعداد 250 نفر با روش نمونهگیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه نگرش سنج مواد مخدر (محمدرضایی و همکاران، 1391)، پرسشنامه سبک دلبستگی بزرگسال کولینز و رید (1990) و مقیاس طرحوارههای هیجانی (لیهی،2002) استفاده گردید. جهت تجزیه و تحلیل دادهها از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام استفاده گردید.
یافته ها: نتایج تحلیل همبستگی نشان داد که بین سبک دلبستگی ایمن با نگرش نست به اعتیاد رابطه معنیدار منفی و بین سبک دلبستگی دوسوگرا و اجتنابی با نگرش نست به اعتیاد رابطه معنیدار مثبت بدست آمد. در طرحوارههای هیجانی بین طرحوارههای نشخوار ذهنی؛ سرزنش ودیدگاه ساده انگارانه با نگرش مثبت نست به اعتیاد رابطه مثبت معنیدار و بین طرحوارههای خودآگاهی هیجانی؛ گناه؛ غیرقابل کنترل بودن؛ قابل درک بودن؛ تلاش برای منطقی بودن؛ سرزنش؛ تلاش برای منطقی بودن؛ ارزشهای والاتر؛ پذیرش هیجانها و توافق با نگرش نسبت به اعتیاد رابطه معنی داری منفی بدست آمد. همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز نشان داد که ارزشهای والاتر، نشخوار ذهنی، دلبستگی اجتنابی نزدیک به 20 درصد از تغییرات نگرش مثبت نست به اعتیاد را به طور معناداری در دانشجویان تبیین نمایند.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج پژوهش بدست آمده میتوان گفت سبکهای دلبستگی و طرحوارههای هیجانی نقش مهمی در پیشگیری از گرایش دانشجویان به سوء مصرف موادمخدر دارد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی بالینی