Research code: IR.DUMS.REC.1400.013
Ethics code: IR.DUMS.REC.1400.013
Clinical trials code: IR.DUMS.REC.1400.013
گروه فیزیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی دزفول، دزفول، ایران. ، aliakbar_oroojan@yahoo.com
چکیده: (186 مشاهده)
زمینه و هدف: نیکوتین با افزایش استرس اکسیداتیو در پانکراس منجر به اختلال عملکرد آن میشود. همچنین باتوجه به تاثیر ابریشم ذرت بر بهبود تعادل آنتیاکسیدانی در بخشهای مختلف بدن تصمیم به بررسی اثر محفاظتی عصارههای آبی و متانولی ابریشم ذرت بر اختلالات پانکراس القا شده توسط نیکوتین در موش کوچک آزمایشگاهی نر گرفته شد.
روش کار: در مطالعه آزمایشگاهی حاضر تعداد 30سر موش کوچک آزمایشگاهی نر نژاد NMRI (gr25-30) به 5گروه کنترل، شاهد، نیکوتین mg/kg5/2(تزریق صفاقی)، نیکوتین+عصارههای آبی و متانولی ابریشم ذرت mg/kg400(خوارکی) تقسیم بندی شدند. 24ساعت پس از آخرین تجویز عصارهها با خونگیری از قلب حیوانات و جداسازی سرم از آن غلظت هورمون انسولین سنجش شد. از محلول رویی هموژن بافت پانکراس جهت سنجش مقادیرMDA وGSH استفاده شد. همچنین سنجش شاخصهای مقاومت به انسولین (HOMA-IR) و عملکرد سلولهای بتا (HOMA-β) از فرمولهای مربوطه انجام پذیرفت.
یافته ها: وزن بدن و پانکراس، مقادیر گلوکز و انسولین سرم در گروههای مختلف تفاوت معنیداری نداشت. افزایش HOMA-IR (05/0>P) و کاهش HOMA-β (01/0>P) در گروه نیکوتین در مقایسه با گروه کنترل مشاهده شد. بعلاوه افزایش MDA و کاهش GSH در گروه نیکوتین نسبت به گروه کنترل مشاهده شد و عصارههای آبی و متانولی ابریشم ذرت در مقایسه با گروه نیکوتین این فاکتورها را بهبود بخشیدند (05/0>P). نتایج بافت شناسی نیز نشان دهنده کاهش قطر جزایرلانگرهانس و افزایش نکروز سلولهای آسینی در گروه نیکوتین بود که این تغییرات در گروههای عصاره آبی و متانولی ابریشم ذرت بهبود پیدا کرد.
نتیجه گیری: در مجموع اگر چه استفاده از نیکوتین منجر به افزایش گلوکز و انسولین در بدن نشد اما HOMA-IR افزایش و HOMA-β کاهش یافت. بنابراین استفاده از نیکوتین میتواند از طریق القای استرس اکسیداتیو باعث پیشبرد بدن به سمت دیابت نوع 1و2 گردد. از سوی دیگر استفاده از عصارههای آبی و متانولی ابریشم ذرت منجر به بهبود اختلالات القا شده توسط نیکوتین گردید.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی