جلد 30، شماره 6 - ( 6-1402 )                   جلد 30 شماره 6 صفحات 161-150 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: مقاله مستخرج از پایان نامه کارشناسی ارشد است
Ethics code: IR.USB.REC.1400.026
Clinical trials code: مقاله مستخرج از پایان نامه کارشناسی ارشد است

Karimi Z, Nourimoghadam S, Mazaheri M. The Effectiveness of Mindfulness Therapy on Dysfunctional Attitudes of Covid-19. RJMS 2023; 30 (6) :150-161
کریمی زیبا، نوری مقدم ثنا، مظاهری مهرداد. تاثیر درمان ذهن آگاهی بر نگرش‌های ناکارآمد حاصل از بیماری کرونا. مجله علوم پزشکی رازی. 1402; 30 (6) :150-161

استادیار، گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران ، snourimoghadam@gmail.com
زمینه و هدف: ذهن آگاهی باعث می‌شود که فرد به مرور ذهن خود و الگوهای تفکر که از سرعادت و بطور معمول به وجود می‌آیند را بشناسد و همچنین از دیگر مزیت های ذهن آگاهی افزایش صبر، هدفمندی، قدرشناسی و آگاهی درباره‌ی بدن می باشد. نتایج مطالعات حاکی از آن است که ذهن آگاهی باعث کاهش نگرش ها و افکار نا کارآمد می گردد. لذا، هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان ذهن آگاهی بر نگرشهای ناکارآمد حاصل از بیماری کرونا بود.
روش کار: طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود، جامعه‌ی آماری پژوهش شامل همه‌ی افراد مبتلا شده به بیماری کرونا ساکن شهرستان اصفهان بودند که از طریق نمونه گیری در دسترس،30 نفر از افراد بهبود یافته از کرونا انتخاب گردیدند و به روش تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و کنترل (15 نفر در هر گروه) گمارده شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه نگرشهای ناکارآمد (DAS-26) در دو مرحله‌ی پیش آزمون و پس آزمون در گروه آزمایش و کنترل استفاده شد. گروه آزمایش به مدت هشت جلسه تحت برنامه‌ی مداخله‌ای درمان ذهن آگاهی قرار گرفتند در حالی که گروه کنترل برنامه مداخله‌ای را دریافت نکرد. جهت آزمون فرضیات پژوهش  از تحلیل کواریانس تک متغیره استفاده شد.
یافته‌ها: نتایج پژوهش نشان داد که درمان ذهن آگاهی بر کاهش نگرشهای ناکارآمد بیماری کرونا تاثیر مثبت و معناداری داشت که باتوجه به یافته‌های پژوهش درمان ذهن آگاهی می‌تواند برای کاهش اثرات و پیامدهای بیماری کرونا مطرح گردد.
نتیجه‌‌گیری: با توجه به نتایج پژوهش حاضر می‌توان نتیجه گرفت که درمان ذهن آگاهی بر نگرش‌های ناکارآمد حاصل از بیماری کرونا اثرگذار است و می‌توان از این شیوه‌ی درمانی در جهت کاهش نگرش‌های منفی افراد کمک گرفت