زمینه و هدف: اضطراب و ترس از زایمان، از مهمترین مشکلات عمده دوران بارداری و زایمان هستند. هدف از انجام این پژوهش، مقایسهی اثربخشی فعالسازی رفتاری و تن آرامی بر کاهش اضطراب و ترس از فرایند زایمان در زنان نخستزا شهر کرج در سال 1400 بود.
روش کار: پژوهش حاظر، از نظرهدف کاربردی و طرح پژوهش نیمه آزمایشی با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل زنان باردار نخســتزا کرج در سال1400 بودند. 144 نفر از زنان باردار نخســت زا مراجعه کننده به بیمارستان شهید مدنی کرج با روش نمونهگیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه فعالسازی رفتاری و تکنیک تن آرامی (هرگروه 48 نفر) و گروه کنترل (48) قرار گرفتند. برای گروه آزمایش جلسه آموزشی فعالسازی رفتاری و تن آرامی اجرا و سپس از طریق اجرای پرسشنامه محقق ساخته نسبت به جمعآوری دادهها درباره اثربخش بودن آموزش بر نمرات اضطراب و ترس از فرایند زایمان اقدام گردید. پایایی پرسشنامهها با استفاده از آلفای کرونباخ برای اضطراب معادل 78/0 و ترس 71/0 مورد تائید قرار گرفت. برای تجزیهوتحلیل دادهها از آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۲۱ استفاده گردید.
یافتهها: نتایج نشان داد بعد از مداخله، اضطراب و ترس از زایمان زنان باردار نخستزا در گروههای مداخله به طور معنیداری کاهش یافت، اما تفاوت آماری معنیداری در گروه کنترل مشاهده نشد.
نتیجهگیری: به نظر میرسد آموزش فعالسازی رفتاری و تن آرامی میتوانند به زنان باردار نخستزا کمک کنند تا تشخیص دهند، با وجود خودکار بودن بسیاری از پاسخهای بدنی، میتوانند آنها را شناسایی و میزان اضطراب و ترس ناشی از زایمان را کاهش دهند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |