جلد 29، شماره 4 - ( 4-1401 )                   جلد 29 شماره 4 صفحات 204-197 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.ZAUMS.REC.1396.260

Shahraki T, Nakhaee moghadam M. Investigating Endocrine and Metabolic Complications in Obese Children Referred to The Endocrinology Clinic of Ali Asghar Zahedan Hospital. RJMS 2022; 29 (4) :197-204
شهرکی توران، نخعی مقدم مریم. بررسی عوارض اندوکرین و متابولیک در کودکان چاق مراجعهکننده به کلینیک غدد بیمارستان علی اصغر زاهدان. مجله علوم پزشکی رازی. 1401; 29 (4) :197-204

فوق تخصص غدد کودکان، استادیار، گروه کودکان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، عضو مرکز تحقیقات سلامت کودکان و نوجوانان، زاهدان، ایران ، maryamnakhaey@yahoo.com
زمینه و هدف: چاقی یک بیماری مزمن است که در حال حاضر به عنوانی یک اپیدمی جهانی در نظر گرفته می‌شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی عوارض اندوکرین و متابولیک در کودکان چاق مراجعه کننده به کلینیک غدد بیمارستان علی اصغر زاهدان انجام پذیرفت.
روش کار: معیارهای ورود در جامعه مورد مطالعه شامل کودکان چاق 5 تا 18 ساله مراجعه کننده به کلینیک غدد بیمارستان علی اصغر شهر زاهدان در سال 1395 بود. معیارهای خروج عبارتنداز عدم تمایل به شرکت درمطالعه، عقب افتادگی ذهنی یا داشتن بیماری های سندرمیک، شرح حال بیماری مزمن یا مصرف دارو. در این مطالعه تعداد 60 کودک مبتلا به چاقی مورد بررسی قرار گرفتند.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که 52% آزمودنی­ها پسر و 48% دختر بودند. میانگین سنی کودکان مورد مطالعه 0/3 ± 9/9 سال (با حداقل 5 و حداکثر 17 سال) بود. 8/5% کودکان BMI بین صدک 95-85% برای سن و جنس و 2/94% آن­ها BMI بالاتر از صدک 95% برای سن و جنس داشتند. در این مطالعه 57% کودکان در سونوگرافی کبد چرب داشته (%45 گرید یک و 12% گرید 2) و 43% نرمال بودند.
نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد که در کودکان چاق عوارض متابولیک مانند کبد چرب بیشتر وجود دارد و عوارض اندوکرین مانند هیپرانسولینمی و هیپرلیپیدمی نیز بیشتر دیده­ می‌شود. بنابراین اگر کودکی وزن بالایی داشته باشد، عوارض اندوکرین و متابولیک چاقی در وی بررسی گردد تا سریعتر درمان شود.

واژه‌های کلیدی: اندوکرین، متابولیک، چاق
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: غدد اطفال