جلد 29، شماره 12 - ( 12-1401 )                   جلد 29 شماره 12 صفحات 150-136 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: Ir.iau.srb.rec.1399.147
Ethics code: Ir.iau.srb.rec.1399.147
Clinical trials code: Ir.iau.srb.rec.1399.147

Tarajian M, Molanorouzi K, Ghasemi A, Shojaei M. Effectiveness and Comparison of Two Types of Group Movement Intervention and Mindfulness on Balance, Emotional State and Cognitive Performance of the Elderly. RJMS 2023; 29 (12) :136-150
تاراجیان مهدی، ملانوروزی کیوان، قاسمی عبدالله، شجاعی معصومه. اثر بخشی و مقایسه دو نوع مداخله حرکتی گروهی و ذهن آگاهی بر تعادل، وضعیت عاطفی و عملکرد شناختی سالمندان. مجله علوم پزشکی رازی. 1401; 29 (12) :136-150

استادیار، گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم انسانی و اجتماعی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، kivannorozy@gmail.com
زمینه و هدف: ورزش می تواند به معنای تفاوت بین زندگی و مرگ زودرس باشد؛ بین زندگی در خانه یا خانه سالمندان؛ بین لذت بردن از زندگی یا صرفاً آن را تحمل کردن باشد. هدف پژوهش حاضر مقایسه و تعیین اثربخشی دو  نوع مداخله حرکتی گروهی و ذهن آگاهی بر تعادل، وضعیت عاطفی و شناختی سالمندان بود.
روش کار: پژوهش حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی سالمندان شهر تهران تشکیل دادند. نمونه آماری شامل 60 سالمند داوطلب واجد شرایط با دامنه سنی 75-60 سال، که به روش نمونه گیری هدفمند در گروه حرکتی(20 نفر)، گروه ذهن آگاهی (20 نفر)، و گروه کنترل (20 نفر)، وارد پژوهش شدند. از پرسش نامه آزمون کوتاه وضعیت ذهنی(1975) و پرسش نامه اضطراب و افسردگی بک در سالمندان ایرانی(2014) و آزمون های تعادل قبل و بعد از اعمال مداخلات استفاده شد. به منظور تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بنفرونی در نرم‌افزار SPSS  انجام پذیرفت.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که وضعیت عاطفی و شناختی و تعادل در گروه های مداخله حرکتی گروهی و مداخله ذهن آگاهی  افزایش معناداری داشتند(05/0P<). همچنین، بین گروه های مداخله حرکتی گروهی و مداخله ذهن آگاهی و کنترل در وضعیت عاطفی، شناختی و تعادل تفاوت معنی داری وجود داشت (05/0P<).
نتیجه گیری: تمرینات حرکتی گروهی در مقایسه با تمرین ذهن آگاهی بر بهبود وضعیت تعادل، وضعیت عاطفی و عملکرد شناختی افراد سالمند اثربخش‌تر است.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: طب ورزش