جلد 30، شماره 3 - ( 3-1402 )                   جلد 30 شماره 3 صفحات 203-181 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: IR.BUMS.R.EC.1398.363
Ethics code: IR.BUMS.REC.1398.363
Clinical trials code: IR.BUMS.R.EC.1398.363

Azadmanesh N, Shahabizadeh F, Shahraki E, Asadi Yoonesi M R. The Effect of Act and Meta-Diagnosis Treatment on Experiential Avoidance and Quality of Life in Patients with Systemic Lupus Erythematosus. RJMS 2023; 30 (3) :181-203
آزاد منش نرگس، شهابی زاده فاطمه، شهرکی الهام، اسدی یونسی محمد رضا. تاثیر درمان اکت و فراتشخیص بر اجتناب تجربهای و کیفیت زندگی بیماران لوپوس اریتماتوز سیستمیک. مجله علوم پزشکی رازی. 1402; 30 (3) :181-203

دانشیار، گروه روانشناسی، واحد بیرجند، دانشگاه آزاد اسلامی، بیرجند، ایران ، F_shahabizadeh@yahoo.com
زمینه و هدف: بیماران لوپوس اریتماتوی سیستمیک یکی از بیماری‌های مزمن و ناتوان کننده است با ایجاد اضطراب در فرد باعث نگرانی و تنش در پاسخ به شرایط تهدید کتتده می‌گردد. لذا استفاده از روان‌درمانی‌های مناسب در جهت کاهش پیامدهای روانشناختی این بیماری اهمیت فراوانی دارد. پژوهش حاضر به منظور تعیین تاثیر درمان اکت و فراتشخیص بر اجتناب تجربه‌ای و کیفیت زندگی بر بیماران لوپوس اریتماتوی سیستمیک اجرا شد.
روش کار: پژوهش از نوع مطالعات نیمه آزمایشی با طرح پیش‌آزمونپس‌آزمون با گروه کنترل بود. جامعه‌ی آماری پژوهش شامل کلیه بیماران مبتلا به لوپوس اریتماتوی سیستمیک سال 1399 در کلینیک روماتولوژی بیمارستان امام علی زاهدان و مطب‌های خصوصی روماتولوژی بود که تعداد 45 نفر بر اساس روش نمونه گیری هدفمند در دو گروه آزمایشی (اکت و فراتشخیص) و یک گروه (کنترل) جایگزین شدند. از مقیاس کیفیت زندگی لوپوس مکیل هوم و همکاران (2007) و اجتناب تجربه‌ای پذیرش و عمل بونز و همکاران (2011) جهت جمع آوری داده‌ها استفاده گردید. از مداخله درمانی اکت هیز و همکاران (2011) و درمانی فراتشخیصی یکپارچه بارلو و همکاران (2017) شامل 10جلسه 60 دقیقه‌ای هفته‌ای 2بار استفاده گردید.
یافته‌ها: نتایج حاکی از تفاوت معنادار میان میانگین‌های پس‌آزمون گروه آزمایش و کنترل بود؛ بدین معنی که آموزش درمان اکت و فراتشخیص می‌تواند میزان اجتناب تجربه‌ای و نیز را بهبود دهد (001/0>p).
نتیجهگیری: ازین رو پیشنهاد می‌شود از این روش‌ها در کنار سایر روش‌های درمانی برای بهبود کیفیت زندگی و اجتناب تجربه‌ای استفاده نمود.