Research code: 01
Ethics code: 01
Clinical trials code: 01
کارشناسی ارشد روانشناسی عمومی، دبیر روانشناسی ناحیه یک همدان، همران، ایران ، Mansoor.karimi1975@gmail.com
چکیده: (1048 مشاهده)
زمینه و هدف: با توجه به اهمیت دوره نوجوانی و مشکلات عاطفی- رفتاری در این دوره سنی، نقش عملکرد خانواده در تغییرات اختلالات رفتاری اهمیت دارد. لذا هدف از پژوهش حاضر، پیشبینی تأثیر سنجش خانواده بر بیش فعالی با میانجیگری سلامت روانی در نوجوانان بود.
روش کار: در این پژوهش توصیفی پیمایشی، جامعه آماری شامل کلیه نوجوانان دختر و پسر 12 تا 15 ساله مشغول به تحصیل در مقطع تحصیلی متوسطه دوره اول شهر تهران بود که با استفاده از روش نمونهگیری خوشهای و در دسترس تعداد 629 نفر (تعداد 309 پسر و 320 دختر) بهعنوان نمونه آماری در نظر گرفته شد. از پرسشنامههای سنجش خانواده اپشتاین و همکاران (1983)، بیش فعالی کانرز (1999) و ارزیابی سلامت روان کودکان و نوجوانان 6 تا 14 ساله اسپرافکین، لانی، یونیتات و گادو (۱۹۸۴) استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل دادهها از ضریب همبستگی پیرسون و مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد.
یافتهها: اثر غیرمستقیم سنجش خانواده به واسطه سلامت روانی بر بیش فعالی برابر 08/0 و اثر کل آن 15/0 بود. در میان ابعاد عملکرد خانواده، بین نقشها با مشکلات توجه، پرخاشگری اجتماعی و اضطراب- گوشهگیری رابطه معناداری مشاهده نشد (05/0<P).
نتیجهگیری: بر اساس نتایج پژوهش، به نظر میرسد که با بهبود عملکرد خانواده، بیش فعالی در نوجوانان کاهش مییابند و بالعکس و عملکرد خانواده با افزایش سلامت روانی میتواند بیش فعالی را کاهش دهد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی بالینی