Research code: 01
Ethics code: IR.IAU.SARI.REC.1400.131
Clinical trials code: 01
Ehsani A, Sohrabi Esmrood F, Ghorban Jahromi R. The effect of mindfulness-based stress management intervention on students' self-efficacy and optimism. RJMS 2021; 28 (8) :90-98
URL:
http://rjms.iums.ac.ir/article-1-7169-fa.html
احسانی ابوالفضل، سهرابی اسمرود فرامرز، قربان جهرمی رضا. تأثیر مداخله کنترل استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر خودکارآمدی و خوش بینی دانشآموزان. مجله علوم پزشکی رازی. 1400; 28 (8) :90-98
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-7169-fa.html
دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران ، sohrabi@atu.ac.ir
چکیده: (4739 مشاهده)
زمینه و هدف: کنترل استرس مبتنی بر ذهنآگاهی، فرایند ایجاد حالتهای شناختی، ذهنی و عاطفی انعطافپذیری است که میتواند در بهبود عوامل روانشناسی مؤثر باشد، بنابراین هدف از تحقیق حاضر تعیین اثربخشی آموزش کنترل استرس مبتنی بر ذهنآگاهی بر خودکارآمدی و خوشبینی دانشآموزان بود.
روش کار: در این مطالعه شبه آزمایشی، جامعه آماری شامل دانشآموزان دوره اول متوسطه شهر تهران در نیمسال اول سال تحصیلی 98-1397 و والدین آنها بود که از این بین با توجه به نیمه آزمایشی بودن مطالعه تعداد 30 دانشآموز به همراه والدینشان به روش نمونهگیری تصادفی به عنوان نمونه در نظر گرفته شد که به دو گروه آزامایشی (تعداد= 15 نفر) و گروه کنترل (تعداد= 15 نفر) تقسیم شدند. آموزش کنترل استرس مبتنی بر ذهنآگاهی بر اساس بسته آموزشی کاباتزین (1970) در 8 جلسه دو ساعته اجرا شد. ابزارهای گردآوری دادهها شامل پرسشنامه باورهای خودکارآمدی شرر و همکاران (1982) و نسخه تجدیدنظرشده آزمون جهتگیری زندگی اسچیر و همکاران (1994) بود. دادههای به دست آمده به کمک آزمون t مستقل و t وابسته مورد تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: یافتهها نشان داد که آموزش مدیریت استرس مبتنی بر ذهنآگاهی در بهبود خودکارآمدی و خوشبینی دانشآموزان تأثیر معناداری دارد به طوری که سطح خودکارآمدی و خوشبینی افزایش معناداری داشتند (05/0>p).
نتیجهگیری: به طور کلی میتوان اینگونه نتیجهگیری نمود که بهبود خودکارآمدی و خوشبینی دانشآموزان نیاز به یادگیری مهارتهای کنترل استرس مبتنی بر ذهنآگاهی در بین والدین دارد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی بالینی