Research code: 256871
Ethics code: IR.IAU.SDJ.REC.1399.040
Clinical trials code: 123655
khodabandeh R, Momeni K, Jadidi H, Akbari M. The Effectiveness of Intervention Based on Coping Strategies Model, Emotional Self-Regulation and Mindfulness on Music Performance Anxiety. RJMS 2022; 28 (12) :85-96
URL:
http://rjms.iums.ac.ir/article-1-7161-fa.html
خداداده راهین، مومنی خدامراد، جدیدی هوشنگ، اکبری مریم. اثربخشی مداخله مبتنی بر مدل راهبردهای مقابلهای، خودتنظیمی هیجانی و ذهن آگاهی بر اضطراب عملکردی. مجله علوم پزشکی رازی. 1400; 28 (12) :85-96
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-7161-fa.html
دانشیار، گروه روانشناسی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران ، kh.momeni@razi.ac.ir
چکیده: (2159 مشاهده)
زمینه و هدف: اضطراب عملکرد موسیقی یک معضل بزرگ میباشد که تمام نوازندگان موسیقی با آن درگیر هستند و در سطوح بالا این اضطراب از اجرا جلوگیری میکند و یا حتی منجر به تأثیر در اجرا و یا حتی ترک صحنه و در مراتب بالاتر کنار گذاشتن نوازندگی و دلزدگی در شخص میشود؛ لذا هدف از انجام این پژوهش، اثربخشی مداخله مبتنی بر مدل راهبردهای مقابلهای، خودتنظیمی هیجانی و ذهن آگاهی بر اضطراب عملکرد موسیقی بود.
روشکار: پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی بود. جامعهی آماری شامل کلیهی نوازندگان موسیقی شهرستان کرمانشاه بودند که تعداد 30 نفر بهصورت دردسترس بهعنوان نمونه آماری پژوهش انتخاب شدند که 15 نفر بهعنوان گروه مداخله و 15 نفر گواه گمارش شدند. برای جمعآوری دادهها، از پرسشنامه استاندارد اضطراب عملکرد موسیقی کنی و همکاران (2004)، استفاده شد. پروتکل آموزشی مبتنی بر مدل در طی دوازده جلسه آموزشی حضوری با رعایت پروتکل های بهداشتی که شامل آموزش پروتکل های راهبردهای مقابلهای، خودتنظیمی هیجانی و ذهن آگاهی بر اضطراب عملکرد موسیقی انجام گرفت. جهت تجزیه و تحلیل دادهها از تحلیل کوواریانس تک متغیره و چندمتغیره استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد برنامه مداخله آموزشی مستخرج از مدل بر اضطراب عملکرد موسیقی ، بر کاهش اضطراب عملکرد موسیقی در ابعاد خودارزیابی؛ عاطفه منفی و نشانههای موقعیت و ترس از ارزیابی منفی تفاوت معناداری بین دو گروه وجود داشت. ، اما برنامه آموزشی مستخرج از مدل بر ابعاد کنترل ناپذیری و غیرقابلپیشبینی معنادار نبود.
نتیجهگیری: آشنایی با راهبردهای مقابلهای، خودتنظیمی هیجانی و ذهن آگاهی از طریق دورههای عملی (پکیج آموزشی) میتواند در پیشگیری و کنترل اضطراب عملکرد موسیقی در نوازندگان را به همراه داشته و زمینه بهبود عملکرد آنهارا به همراه داشته باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی بالینی