زمینه و هدف: از عوارض مهم بارداری، پرهاکلامپسی و اکلامپسی میباشند که در طی دوران بارداری، سلامت مادر و جنین را تحت تأثیر خود قرار میدهند، بنابراین پیشگیری از بروز آنها دارای اهمیت خاصی است. در طی دوران بارداری و شیردهی، نیاز مادر به ویتامین C افزایش پیدا میکند و بهترین راه جبران آن، استفاده از موادغذایی غنی از آن میباشد. هدف از این مطالعه، تعیین ارتباط مصرف مواد غذایی غنی از ویتامین C با ابتلا به پرهاکلامپسی و اکلامپسی بود. روش بررسی: تعداد افراد مورد مطالعه، 154 نفر بود که از این تعداد، 75 نفر در گروه مبتلا به پرهاکلامپسی و اکلامپسی و 79 زن در گروه غیر مبتلا به پرهاکلامپسی و اکلامپسی بودند که همگی در محدوده سنی 35-18 سال قرار داشتند. گروه مبتلا و غیرمبتلا از نظر متغیر تعداد بارداری و مصرف مولتی ویتامین، همگون شدند و روش نمونهگیری به صورت مستمر بود. محیط پژوهش در این مطالعه، شامل مرکز آموزشی و درمانی شهید اکبرآبادی بود. این مطالعه، مورد ـ شاهدی بود. اطلاعات از طریق پرسشنامه و به روش مصاحبه بدست آمد. پرسشنامه شامل دو قسمت بود؛ قسمت اول، شامل سوالات مربوط به متغیرهای زمینهای و قسمت دوم، شامل سوالاتی درباره تناوب مصرف موادغذایی غنی از ویتامین C بود؛ مقادیر گزارش شده غلظت پلاسمایی و ادراری ویتامین C واحدهای مورد پژوهش که توسط آزمایشگاه انجام شدند، در برگه ثبت درج گردیدند. یافتهها: نتایج این پژوهش نشان داد که مصرف مواد غذایی غنی از ویتامین C که شامل تعداد واحدهای مصرفی از مواد غذایی غنی از ویتامین C[مصرف میوه(00/0=P) و سبزیجات(00/0=P) و میزان ویتامین C دریافتی از رژیم غذایی(00/0=P)] است، به طور معنیداری با ابتلا به پرهاکلامپسی و اکلامپسی ارتباط داشتند، بطوری که مصرف مواد غذایی غنی از ویتامین C در گروه مبتلا، کمتر از گروه غیرمبتلا بود. همچنین میزان غلظت ویتامین C پلاسما(03/0=P) و ادرار(05/0=P) به طور معنیداری با ابتلا به پرهاکلامپسی و اکلامپسی ارتباط داشت. نتیجهگیری: یافتههای این پژوهش نشان داد که مصرف مواد غذایی غنی از ویتامین C با ابتلا به پرهاکلامپسی و اکلامپسی ارتباط دارد. براین اساس، توصیه میشود تا در مراکز بهداشتی و درمانی و کلاسهای آموزش تغذیه در دوران بارداری، به اهمیت این مواد غذایی در پیشگیری از ابتلا به پرهاکلامپسی تأکید گردد. همچنین به منظور تأیید یافتههای مطالعه حاضر پیشنهاد میشود، پژوهشی آیندهنگر با مصرف این موادغذایی در ماههای اول بارداری انجام شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |