جلد 29، شماره 1 - ( 1-1401 )                   جلد 29 شماره 1 صفحات 22-10 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: IR.HSU.REC.1400.007
Ethics code: IR.HSU.REC.1400.007
Clinical trials code: IR.HSU.REC.1400.007

Azarniveh M S, Askari R, Haghighi A. The Effect of Eight Weeks of High-Intensity Interval Exercise with Spirulina Supplementation on Weight Changes and Glycemic Indices in Obese Elderly Diabetic Rats. RJMS 2022; 29 (1) :10-22
آذرنیوه مرضیه السادات، عسکری رویا، حقیقی امیرحسین. تاثیر هشت هفته تمرینات تناوبی با شدت بالا همراه با مصرف مکمل اسپیرولینا بر تغییرات وزن و شاخص-های قندی رت های مسن چاق دیابتی. مجله علوم پزشکی رازی. 1401; 29 (1) :10-22

دانشیار، گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران. ، r.askari@hsu.ac.ir
زمینه و هدف: یک راه­حل پیشنهادی برای اضافه وزن و دیابت ناشی از سالمندی، انجام تمرینات ورزشی است. مکمل اسپیرولینا نیز می­تواند در کنترل وزن و دیابت موثر باشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر هشت هفته تمرینات تناوبی با شدت بالا همراه با مصرف اسپیرولینا بر تغییرات وزن و شاخص­های قندی رت های مسن چاق دیابتی می­باشد.
روش کار: در این­ پژوهش ­تجربی­، 40 سر رت نر نژاد ویستار 20 ماهه با میانگین وزنی 325-280 گرم پس از خریداری برای 8 هفته با استفاده از رژیم پرچرب محقق ساخته چاق شده و سپس با تزریق درون­صفاقیmg.kg-140 استرپتوزوسین دیابتی شدند و در 5 گروه مساوی (کنترل سالم، شم، تمرین، مکمل و تمرین+مکمل) برای 8 هفته، 5 جلسه در هفته، اجرای HIIT (با شدت 90%VO2max) و مصرف  اسپیرولینا (mg/kg b.w.50) پرداختند.
یافته­ ها: تفاوت معناداری در غلظت گلوکز ناشتا، انسولین و مقاومت به انسولین بین گروه­های مورد مطالعه وجود داشت (0001/0p=). نتایج آزمون تعقیبی نشان داد HIIT و مکمل موجب بهبودهای معناداری در مقادیر این متغیرها نسبت به گروه­های کنترل و شم شد. انجام HIIT و مصرف مکمل موجب ایجاد تغییرات معناداری در وزن بین گروه­های مورد مطالعه شد که پس از آزمون تعقیبی مشخص شد گروه تمرین+مکمل کاهش وزن بیشتری نسبت به گروه کنترل و شم (0001/0p=) داشت.
نتیجه­ گیری: با­توجه به نتایج، اجرای HIIT و مصرف مکمل اسپیرولینا می­تواند بدلیل تعامل عوامل کاهنده قند خون و وزن بدن موجب کنترل دیابت شود و به­عنوان راهکار مناسب، بی­خطر و جدیدی که دارای اثرات مشترک هستند، مورد توجه قرار گیرند.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی ورزش