Research code: IR.IAU.KHUISF.REC.1400.122
Ethics code: IR.IAU.KHUISF.REC.1400.122
Clinical trials code: .
دانشیار، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران ، rokhsareh.badami@gmail.com
چکیده: (796 مشاهده)
زمینه و هدف: اگرچه علاقه فزایندهای به تمرین بینایی برای عملکرد ورزشی وجود دارد، اما اینکه آیا تمرین بینایی میتواند به محیط میدانی ورزش انتقال داشته باشد، هنوز ناشناخته است. بنابراین، مطالعه حاضر با هدف تاثیر تمرینات دید ورزشی بر مهارتهای شناختی هاکیبازان اینلاین انجام گرفت.
روش کار: در این مطالعه نیمه تجربی که با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل انجام گرفت، 40 هاکیباز نوآموز با دامنه سنی 15 تا 20 سال (سن: 49/1±09/17 سال؛ قد: 98/3± 23/167 سانتیمتر؛ وزن: 83/4± 18/68 کیلوگرم) به صورت در دسترس انتخاب و در دو گروه تمرین دید ورزشی و کنترل قرار گرفتند. در مطالعه حاضر مهارتهای شناختی شامل تعادل (جابجایی قدامی- خلفی و مرکزی- جانبی مرکز فشار) و رفتار خیرگی (تثبیت) بود. در مرحله پیش آزمون شرکتکنندگان روی فورس پلت فورم ایستادند تا تعادل آنها به مدت 30 ثانیه اندازهگیری گردد. همزمان از دستگاه ردیابی بینایی برای سنجش رفتار خیرگی شرکتکنندگان در اجرای مهارت تعادل استفاده شد. مرحله مداخله (تمرین)، به مدت نه هفته و هر هفته دو جلسه و هر جلسه 90 دقیقه به طول انجام یافت. مرحله پس آزمون دقیقا پس از آخرین جلسه تمرینی اجرا شد که شرکتکنندگان اقدام به اجرای حفظ تعادل روی صفحه نیرو کردند و همزمان رفتار خیرگی شرکتکنندگان اندازهگیری شد. دادهها با استفاده از آزمون تی وابسته و تی مستقل با استفاده از نرم افزار SPSS-24 در سطح آلفای 05/0 تحلیل شد
یافته ها: نتایج نشان داد که تمرینات دید ورزشی بر تعادل تاثیر معنیداری دارد و باعث کاهش معنیدار جابجایی قدامی- خلفی و مرکزی- جانبی مرکز فشار شرکتکنندگان گردید. دیگر نتایج نشان داد که تمرینات دید ورزشی بر افزایش تثبیت شرکتکنندگان تاثیر معنیداری دارد.
نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر بر اهمیت تمرینات دید ورزشی بر ویژگیهای شناختی (تعادل و رفتار خیرگی) هاکیبازان اینلاین تاکید دارد که در نتیجه به مربیان و متخصصان کار با هاکیبازان نوآموز پیشنهاد میگردد پیش از پیش به این تمرینات توجه نمایند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی ورزش