جلد 29، شماره 9 - ( 9-1401 )                   جلد 29 شماره 9 صفحات 40-31 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.TUMS.VCR.REC.1398. 857
Clinical trials code: شامل این پژوهش نمی شود

Soltan Dallal M M, Nabatchian F, Sharifi-Yazdi S, Haghighat Khajavi S, pourmoradian M. Isolation and Identification of Bacillus cereus of Dry Bulk and Packaged Vegetables by Culture and PCR. RJMS 2022; 29 (9) :31-40
سلطان دلال محمد مهدی، نباتچیان فریبا، شریفی یزدی سارا، حقیقت خواجوی شبنم، پورمرادیان مهدیه. جداسازی و شناسایی باسیلوس سرئوس در سبزیجات خشک فله و بسته بندی شده به روش کشت و PCR. مجله علوم پزشکی رازی. 1401; 29 (9) :31-40

استاد، مرکز تحقیقات میکروبیولوژی مواد غذایی/ بخش میکروب‌شناسی غذایی، گروه پاتوبیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران ، msoltandallal@gmail.com
زمینه و هدف: تغییر شیوه تغذیه و سبک زندگی در سال‌های اخیر، باعث اهمیت بیشتر به کیفیت سبزیجات خشک مصرفی و ارزیابی سلامت در آن‌ها شده است. سبزیجات خشک محل مناسبی برای ماندگاری باکتری باسیلوس به دلیل داشتن اسپور می‌باشد. هدف از این پژوهش جداسازی و شناسایی باسیلوس سرئوس در سبزیجات خشک فله و بسته‌بندی شده به روش کشت و PCR بود.
روش کار: در یک مطالعه توصیفی مقطعی از بهمن 98 الی مهر 99، تعداد 160 نمونه سبزی خشک شامل 80 نمونه فله و 80 نمونه بسته‌بندی شده آماده مصرف از نظر آلودگی به باسیلوس سرئوس مورد ارزیابی قرار گرفتند. بدین منظور ابتدا 25 گرم از نمونه در 225 میلی‌لیتر پپتون واتر ریخته شد، سپس یک میلیلیتر از رقت 1/0 سوسپانسیون تهیه شده بر روی محیط اختصاصی باسیلوس سرئوس (MYP Agar) تلقیح شد. در روز بعد کلنی‌ها از نظر واکنش‌های بیوشیمیایی طبق روش‌های استاندارد مورد ارزیابی قرار گرفتند. به منظور بررسی مولکولی این باکتری، واکنش زنجیره‌ای پلیمراز برای ژن‌های انتخابی انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از آزمون کای اسکوئر و نرم‌افزار SPSS استفاده شده و موارد 05/0 P< معنی‌دار در نظر گرفته شد.
یافته‌ها: یافته‌های حاصل از این مطالعه نشان داد که 34 نمونه (25/21 درصد) با روش فنوتیپی از سبزی خشک‌ها دارای آلودگی مشکوک به باسیلوس سرئوس بودند. با مطالعه ژن ITS، همه 34 جدایه باسیلوس سرئوس شناسایی شدند. سبزی شوید با 7 مورد (37/4 درصد) بیشترین آلودگی را داشت.
نتیجه‌گیری: با توجه به مقاومت بالای اسپور باسیلوس سرئوس در برابر حرارت، این باکتری می‌تواند در فرایند خشک کردن سبزی زنده مانده و برای مصرف‌کنندگان ایجاد مسمومیت غذایی کند.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میکروبیولوژی