جلد 29، شماره 9 - ( 9-1401 )                   جلد 29 شماره 9 صفحات 253-242 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: ۱۱۴۴۸۱

Sabouri H, Zarei E, Samavi A, Amir Fakhraei A. The study of Changes in Quality of Life and Mental Well-being with an Acceptance and Commitment-based Treatment Approach. RJMS 2022; 29 (9) :242-253
صبوری هاله، زارعی اقبال، سماوی سید عبدالوهاب، امیرفخرایی آزیتا. بررسی تغییرات سطح کیفیت زندگی و بهزیستی روانی با رویکرد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد. مجله علوم پزشکی رازی. 1401; 29 (9) :242-253

دانشیار، گروه روانشناسی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران ، Eghbalzarei2010@yahoo.com
زمینه و هدف: افرادی که بهزیستی روانشناختی پایینی را گزارش می­کنند به دلیل تجربه هیجانات ناخوشایند و ارزیابی منفی  رویدادهای زندگی بر میزان کیفیت زندگی آنها تأثیر می­گذارد. این پژوهش با هدف اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بهزیستی روانشناختی و کیفیت زندگی اجرا شد.
روش کار: طرح تحقیق از نوع نیمه آزمایشی بود. جامعه آماری شامل دانشجویان متأهل مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 1398-1397 دانشگاه آزاد سیرجان نفر بود. با استفاده از روش نمونه­گیری در دسترس تعداد 500 نفر انتخاب و بعد از دو مرحله غربالگری، تعداد 30 نفرکه نمره برش را کسب نمودند به شکل تصادفی در دو گروه 15 نفره (آزمایش و کنترل) قرار گرفتند. دوره­ی درمانی پذیرش و تعهد طی 8 جلسه 2 ساعته به صورت هفتگی برای گروه­ آزمایش اجرا شد. برای جمع داده­ها از فرم کوتاه پرسشنامه بهزیستی روانشناختی ریف و کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی استفاده شد. داده­ها از طریق تحلیل واریانس با اندازه­گیری مکرر و آزمون تعقیبی بنفرونی تحلیل شدند.
یافته ­ها: بر اساس نتایج، تفاوت میانگین­های تعدیل شده دو گروه در متغییر بهزیستی روانشناختی و کیفیت زندگی و ابعاد آن، در مرحله پس آزمون و پیگیری نسبت به مرحله پیش آزمون از لحاظ آماری معناداربود. همچنین یافته­ها نشان دادند نمرات بهزیستی روانشناختی و کیفیت زندگی در مرحله پس آزمون و پیگیری در گروه پذیرش و تعهد تغییرات معناداری داشته است.
نتیجه‌گیری: یافته‌های مذکور گویای سودمندی درمان پذیرش و تعهد بر بهزیستی روانشناختی و کیفیت زندگی است. این یافته­ها می­تواند در طرح­ریزی مداخلات پیشگیرانه و درمانی امید بخش باشد.