جلد 29، شماره 11 - ( 11-1401 )                   جلد 29 شماره 11 صفحات 145-136 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: 1

Mohammad AliPour M, Keser Özcan N, Mohammad Alipour R, Barzegari A, Nuriyan E. The Effect of Aerobic Exercise on Serum Serotonin Levels, Depression and Quality of Life in Pregnant Women with Depression. RJMS 2023; 29 (11) :136-145
محمد علی‌پور منیر، کسر عوزجان نسلیهان، محمدعلی پور رضا، برزگری علی، نوریان ابراهیم. تأثیر تمرین هوازی بر سطح سرمی سروتونین، افسردگی و کیفیت زندگی زنان باردار مبتلا به افسردگی. مجله علوم پزشکی رازی. 1401; 29 (11) :136-145

گروه مامایی، دانشکده ساعلیک بیلملر، دانشگاه استانبول، استانبول، ترکیه؛ گروه مامایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خلخال، خلخال، ایران ، monir.alipor@yahoo.com
زمینه و هدف: افسردگی در مادران باردار منجر به کاهش سطح کیفیت زندگی مادر و نوزاد می­گردد. بنابراین هدف این مطالعه بررسی تعیین تأثیر تمرین هوازی بر سطح سرمی سروتونین، افسردگی و کیفیت زندگی زنان باردار مبتلا به افسردگی بود.
روش کار: در این مطالعه 24 مادر باردار مبتلا به افسردگی مراجعه کننده به مرکز مشاوره ماداران آنالار استان اردبیل، به طور تصادفی در 2 گروه تمرین (12 نفر) و کنترل (12 نفر) قرار گرفتند. گروه تمرین هوازی به مدت 12 هفته و هفته‌ای سه جلسه، تمرین هوازی با شدت متوسط به مدت 45 دقیقه را انجام داد. سطوح سرمی سروتونین با روش الایزا و سطح افسردگی و کیفیت زندگی با استفاده از پرسشنامه استاندارد اندازه­گیری شدند. داده­ها با استفاده از آزمون t وابسته و t مستقل تجزیه­وتحلیل شدند.
یافته ­ها: نتایج نشان داد که سطح سروتونین، افسردگی و کیفیت زندگی در گروه تجربی در دوره بعد از تمرین نسبت به دوره قبل از تمرین افزایش معنادار داشتند (05/0>P). نتایج بررسی بین گروهی نشان داد که بین تغییرات سروتونین، افسردگی و کیفیت زندگی در بین دو گروه مورد مطالعه تفاوت معناداری وجود دارد (به ترتیب سطح 02/0 =P ؛ 05/0=P؛ 04/0=P).
نتیجه ­گیری: به طور کلی می­توان بیان کرد که تمرین هوازی می­تواند به عنوان یک راهبرد درمانی در درمان افسردگی و افزایش کیفیت زندگی زنان باردار مبتلا به افسردگی مؤثر واقع شود و سطح افسردگی را کاهش دهد.