دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران ، bahmanpsy@gmail.com
چکیده: (2384 مشاهده)
زمینه و هدف: یک از مباحث مطرح در روانشناسی نحوه واکنش افراد به بیماریهای جسمانی است که میتواند آسیبهای همه جانبهای برای فرد داشته باشد. مطالعه حاضر با هدف اثر بخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش افسردگی و نشخوار ذهنی زنان مبتلا به سرطان در شهر شیراز صورت گرفت.
روش کار: پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون 2 گروهی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه زنان مراجعهکننده به بنیاد سرطانیهای امید بیمارستان نمازی و شهید فقیهی شهرستان شیراز بود که به صورت نمونهگیری در دسترس 50 نفر در محدوده سنی ۱۸ تا ۶۰ سال در 2 گروه ۲۵ نفره گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. در ابتدا در هر 2 گروه پرسشنامه افسردگی بک و نشخوار ذهنی نولن هوکسما و مارلو اجرا شد. سپس گروه آزمایش طی ۱۲جلسه 90 دقیقهای درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را دریافت کردند و گروه کنترل درمانی دریافت نکردند. به منظور بررسی اثر متغیر مستقل بر وابسته از تحلیل کواریانش استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که ترکیب خطی متغیرهای وابسته به صورت معناداری در گروههای آزمایش و کنترل متفاوت است (001/0= p؛ 105/6 = F). بر اساس نتایج اجرای متغیر مستقل باعث شد تا هر دو متغیر افسردگی (001/0≥ p) و نشخوار ذهنی (001/0≥ p؛) کاهش یابند.
نتیجهگیری: به طور کلی نتایج نشان میدهد رویکرد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش علائم افسردگی و نشخوار ذهنی افراد مبتلا به سرطان مؤثر است، لذا بکارگیری درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد میتواند در بهبود علائم افسردگی و روانی در بیماران مبتلا به سرطان مفید واقع شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی بالینی