زمینه و هدف: بیماری کبد چرب غیرالکلی نوعی بیماری کبد چرب است که در آن ذخیره چربی در کبد بنا به علت های غیر الکلی افزایش پیدا میکند و با شماری از ریسک فاکتورهای متابولیکی ارتباط دارد. این ریسک فاکتورها شامل مقاومت به انسولین، دیسلیپیدمی و اضافه وزن (بیشترین ارتباط) میباشند و در جمعیت اطفال یکی از شایعترین بیماریهای مزمن کبد محسوب میشود. این مطالعه جهت تعیین شیوع بیماری کبد چرب و ریسک فاکتورهای محتمل در کودکان مراجعه کننده به بیمارستان حضرت علی اصغر تهران انجام شده است.
روش کار: تمامی کودکان مبتلا به کبد چرب غیرالکلی که در سال 1398 به بیمارستان کودکان حضرت علی اصغر مراجعه کرده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. یافتههای سونوگرافی بیمار، گرید کبدچرب و میزان درگیری، اطلاعات موجود در آزمایشها و پروندهی این افراد برای بررسی ریسک فاکتورها جمع آوری شد. سپس اطلاعات را در نرم افزار SPSS V.22 وارد کرده و با آنالیز آماری درصد فراوانی و ریسک فاکتور های کبد چرب غیر الکلی در این گروه کودکان را بررسی و مقایسه کردیم.
یافتهها: در این مطالعه تعداد 5052 کودک شرکت کردند 74 کودک مبتلا به کبد چرب بودند. توزیع سنی افراد زیر ده سال و بالای ده سال تقریبا برابر است. میزان کبد چرب در پسران بیشتر از دختران بود. میزان میانگین BMI در کودکان کبد چرب 6/28 محاسبه گردید. میزان شیوع کبد چرب در کودکان که دارای شاخص توده بدنی بالای 30 بودند بیشترین میزان را داشت.میانگین AST با افزایش گرید کبد چرب افزایش می یابد.میزان FBS در گرید 1 کبد چرب بیشترین مقدار را دارد. با افزایش گرید کبد چرب میانگین ALT افزایش می یابد.
نتیجهگیری: در این مطالعه نشان داده شد که میزان شیوع کبد چرب با افزایش توده بدنی افزایش پیدا کرد. همچنین شیوع آن با بیماریهای متابولیک در ارتباط است، از این رو مـیتـوان پیش بینی کرد که بیماریهای قلبی عروقی نیز افازیش مییابد. بنـابراین اصلاح شیوهی زندگی و کنترل چـاقی کودکان باید از اولویـتهـای بهداشـتی باشــد و برنامههایی در این راستا و در جهت ترغیب کودکان و نوجوانان به داشتن وزن طبیعی ارائه شود.