جلد 29، شماره 6 - ( 6-1401 )                   جلد 29 شماره 6 صفحات 47-38 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.IUMS.FMD.REC 1396.9511160013

Movahedi E, Saberipirouz M, Moradi S, Golgiri F, Khamseh J, Eskandari M. Common Patterns of Thyroid Function Tests and Their Reasonable Request. RJMS 2022; 29 (6) :38-47
موحدی نجف آبادی عرفانه، صابری پیروز مهدی، مرادی صدیقه، گلگیری فاطمه، خمسه جهانبخش، اسکندری مهنا. بررسی الگوهای درخواست تست‎های عملکرد تیروئید و تعیین موارد منطقی درخواست. مجله علوم پزشکی رازی. 1401; 29 (6) :38-47

دانشیار، گروه غدد درون ریز و متابولیسم ، پژوهشکده غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران ، Moradis16@yahoo.com
زمینه و هدف: درخواست نامتناسب تستهای تیروئیدی امری مسئلهساز است. به جز موارد درخواست نابهجای تستهای عملکرد تیروئید، باید به این نکته توجه کرد که سنجش هورمون TSH (Thyroid stimulating hormone)  به تنهایی حساسیت زیادی برای افتراق موارد کمکاری و پرکاری تیروئید از موارد با عملکرد طبیعی این غده را دارد. پژوهش حاضر به بررسی الگوهای درخواست تستهای عملکردی تیروئید و موارد منطقی درخواست آنها پرداخته است.
روش کار: تعداد 488 بیمار که در بازه زمانی مهر تا اسفند سال 1397 در بیمارستان فیروزگر بستری و تست‌های تیروئیدی برای آن‌ها درخواست شده بود، وارد این مطالعه مقطعی شدند. نمونهها با ارزیابی بالینی و اخذ شرح‌حال با هدف یافتن ضرورت درخواست تست تیروئید بررسی شدند. در صورت محتمل بودن تشخیص اختلالات عملکرد تیروئید در مرحله بعد آزمایشات درخواستی از نظر انطباق با الگوریتمها و دستورالعملهای موجود بررسی شدند. نهایتاً در صورت منتهی شدن بررسیهای آزمایشگاهی به تشخیص نهایی، متناسب بودن تست عملکردی درخواستی با تشخیص نهایی بررسی شد.
یافته‌ها: میانگین TSH T4 (Thyroxine) و T3 (Triiodothyronine) بیماران به ترتیب برابر  mlU/L58/3،     µg/dL 68/7 و  nmol/L 61/1 بود.
در مورد فراوانی درخواست‌های غیرضروری، T3 با 2/99% ، TSH با 6/60% ، و T4 با 4/59 % به ترتیب بیشترین تا کمترین فراوانی را به خود اختصاص دادند. تمامی درخواست‌های تست‌های fT3 (Free,Triiodothyronine) و fT4 (Free,Thyroxine) غیرضروری بودند. بیشترین علت‌های ضروری که آزمایشات تیروئیدی درخواست شده بود به ترتیب هیپوتیروئیدی، آدنوم هیپوفیز و Congestive heart failure (CHF) جبران نشده بودند. شایع‌ترین الگوهای درخواست تست‌های عملکرد تیروئیدی به ترتیب TSH،T4وT3با 87/69% و TSH و T4 با 57/15% بودند.
نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد که درخواست هم‌زمان تمام شاخص‌های تیروئیدی امری شایع است و الگوهای نامتعارف درخواست تست عملکرد تیروئید، موارد متعدد درخواست این تستها و در نظر نگرفتن سطح TSH طبیعی، باعث درخواست غیرضروری تستهای عملکرد تیروئید میشود؛ بنابراین، بر اساس این نتایج پیشنهاد می‌شود که اندازه‌گیری تست‌های عملکردی تیروئید فقط در موارد منطقی و با الگوی مناسب انجام شود و از درخواست هم‌زمان همه تست‌های تیروئیدی در مرحله اول خودداری شود.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: غدد داخلی و متابولیسم