جلد 27، شماره 11 - ( 11-1399 )                   جلد 27 شماره 11 صفحات 47-39 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: IR.IAU.KAU.REC.1398.005
Ethics code: IR.IAU.KAU.REC.1398.005
Clinical trials code: IR.IAU.KAU.REC.1398.005

Alipour M, Naeimi S, Moghanibashi M M, Khashei Varnamkhasti K, Mahmmodian Z. Association between Glutathione peroxidase1 gene (GPX1pro198Leu) polymorphism with preeclampsia in south of Iran. RJMS 2021; 27 (11) :39-47
علیپور مرضیه، نعیمی سیروس، مغنی باشی محمد مهدی، خاشعی ورنامخواستی خلیل، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران زینب. ارتباط بین پلی مورفیسم ژن گلوتاتیـون پراکسیـداز1 (GPX1pro198Leu) با بیماری پـره اکلامپسـی در جنـوب ایـران. مجله علوم پزشکی رازی. 1399; 27 (11) :39-47

دانشگاهدانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران ، Naeimis@kau.ac.ir
زمینه و هدف: نقش استرس اکسیداتیو در ایجاد پره اکلامپسی به دلیل افزایش نیاز جفت به اکسیژن واضح می­باشد. گلوتاتیون پراکسیداز 1، با کاهش هیدروژن پراکسید از سلول در برابر آسیب­های اکسیداتیو محافظت می­کند. به نظر می­رسد حضور برخی از پلی مورفیسم­ها در این آنزیم باعث کاهش فعالیت آن شود. هدف از مطالعه­ی حاضر بررسی ارتباط بین پلی مورفیسم GPX1pro198Leu ژن ­گلوتاتیـون پراکسیـداز1 با بیماری پـره اکلامپسـی می­باشد.
روش کار: در این مطالعه مورد- شاهدی که در سال 1396 در دانشگاه آزاد اسلامی واحد کازرون انجام شد، 150 زن مبتلا به بیماری پره­اکلامپسی به عنوان مورد و150 زن سالم باردار فاقد هر گونه بیماری به عنوان شاهد انتخاب شدند. پس از نمونه گیری و استخراج DNA، پلی­مورفیسم­ اشاره شده با روش PCR-RFLP مورد بررسی قرار گرفت. داده­ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون­ آماری Chi-square مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: نتایج حاصل از این تحقیق حاکی از وجود اختلاف معنی­دار در فراوانی ژنوتیپ­های CC، CT و TT (047/0PGPX1=) در موقعیت­ پلی مورفیسم Gpx1Pro 198Leu ژن­ رمز کننده­ی آنزیم­ گلوتاتیون پراکسیداز 1 بین زنان باردار مبتلا به پره‌اکلامپسی و زنان باردار سالم می­باشد. در فراوانی آلل­های C و T این موقعیت اختلاف معنی­دار بین دو گروه دیده نشد (671/0PGPX1=). بجز پارامتر چند زایی (018/0PGPX1=). در مورد سایر فاکتورهایی دیگر مورد سنجش اختلاف معنی­داری بین گروه بیمار و کنترل مشاهده نشد.
نتیجه­ گیری: با توجه به معنی­دار بودن ارتباط بین پلی­مورفیسم­ GPX1pro198Leu و بروز پره اکلامپسی می­توان حضور این پلی مورفیسم­ را به عنوان عامل پیش بینی کننده­ی ایجاد پره اکلامپسی در نظر گرفت.

واژه‌های کلیدی: GPX1، پلی مورفیسم، پره‌اکلامپسی
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ژنتیک