جلد 27، شماره 8 - ( 8-1399 )                   جلد 27 شماره 8 صفحات 238-223 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: 971121391

Hamid N, Hamedy V, Beshlideh K, Marasy S. The Effectiveness of Cognitive- Behavior Therapy and its Computerized Version on Reduction of Pain Intensity and Anger in Children with Cancer in Ahvaz. RJMS 2020; 27 (8) :223-238
حمید نجمه، حامدی وجیهه، بشلیده کیومرث، مرعشی سیدعلی. اثر بخشی درمان شناختی- رفتاری متداول درد با نسخه کامپیوتری آن بر کاهش شدت درد و خشم کودکان مبتلا به سرطان. مجله علوم پزشکی رازی. 1399; 27 (8) :223-238

دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران ، n.hamid@scu.ac.ir
چکیده:   (1942 مشاهده)
زمینه و هدف: هدف این پژوهش بررسی اثر بخشی درمان شناختی- رفتاری متداول درد و نسخه کامپیوتری آن بر کاهش شدت درد و خشم کودکان مبتلا به سرطان در شهر اهواز بود.
روش کار: این پژوهش دارای طرح آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و پی­گیری با گروه کنترل بود که اثربخشی دو مداخله درمان شناختی رفتاری متداول درد و نسخه کامپیوتری آن، در مقایسه با گروه کنترل بررسی شدند. نمونه مورد بررسی شامل 45 نفر کودک ۸ تا ۱۲ ساله مبتلا به انواع سرطان بوده اند که بر اساس ملاک های ورود و خروج انتخاب شدند. سپس این افراد به طور تصادفی به سه گروه 15 نفره(دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل) تقسیم شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه خشم اسپیلبرگر(Brunner & Spielbeger، 2009) و مقیاس بین المللی اندازه گیری درد (Wong & Baker، 2002) بوده است. اولین گروه آزمایش، به مدت 6 هفته در جلسات درمان شناختی رفتاری متداول درد شرکت داشتند و دومین گروه آزمایش به مدت 6 هفته تحت برنامه درمانی آموزشی نسخه کامپیوتری درمان شناختی رفتاری درد قرار گرفتند، اما گروه کنترل هیچ­گونه مداخله­ای دریافت نکردند. این برنامه توسط محققین این پژوهش، طراحی و ساخته شد که مشتمل بر یک قسمت سایکو اجوکیشن، انیمیشن و بازی کامپیوتری می­باشد (Hamedy & et.al.2017).
یافته‌ها: نتایج حاصل نشان داد که میزان خشم و درد در دو گروه  مداخله نسبت به پیش آزمون و گروه کنترل  به طور معنی‌داری کاهش یافته بود (0001/0p<). این نتایج در دوره ی پی­گیری به طور معناداری تداوم داشت. در دوره­ی پی­گیری گروه شناختی رفتاری نسخه کامپیوتری درد نسبت به گروه شناختی رفتاری متداول در کاهش خشم به طور معنی­داری مؤثرتر بوده است.
نتیجه‌گیری: استفاده از مداخله شناختی رفتاری کامپیوتری درد مانند درمان شناختی رفتاری متداول درد، برای کاهش درد و خشم کودکان مبتلا به سرطان مفید است، اما تأثیر درمانی برنامه مداخله کامپیوتری شناختی رفتاری در کاهش درد و به ویژه خشم، مؤثر­تر است.