Research code: 3/2/1397
Ethics code: IR.PNU.REC.1397.047
Oraki M, Zare H, Hosseinzadeh Ghasemabad A. Compare the effectiveness of Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) and Acceptance and Commitment Therapy (ACT) on Perceived Stress in Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD). RJMS 2020; 27 :186-196
URL:
http://rjms.iums.ac.ir/article-1-6075-fa.html
اورکی محمد، زارع حسین، حسین زاده قاسم آباد علی. مقایسه اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر استرس ادراک شده افراد مبتلا به کبد چرب غیر الکلی. مجله علوم پزشکی رازی. 1399; 27
() :186-196
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-6075-fa.html
دانشگاه پیام نور، تهران، ایران ، orakisalamat@gmail.com
چکیده: (2931 مشاهده)
زمینه و هدف: مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی (Mindfulness-Based Cognitive Therapy -MBCT) و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (Acceptance and Commitment Therapy -ACT) بر استرس ادراک شده، در افراد مبتلا به بیماری کبد چرب غیر الکلی (Nonalcoholic Fatty Liver Disease-NAFLD) انجام شد.
روش کار: این مطالعه یک طرح نیمه تجربی با دو گروه آزمایش و یک گروه گواه با اجرای پیشآزمون، پسآزمون و پیگیری دو ماهه بود. این پژوهش در سال 1398 در شهر تهران در جامعه آماری افراد با تشخیص NAFLD انجام شد. در این پژوهش 45 فرد مبتلا به NAFLD بهشیوه هدفمند انتخاب شدند و بر حسب تصادف در سه گروه گمارده شدند و از آنها پیشآزمون دریافت شد. سپس هر یک از گروههای آزمایش در طول ده جلسه دو ماهه تحت مداخله گروهی قرار گرفتند و گروه گواه همان مداخلات معمول خود را از مراکز درمانی دریافت میکرد. در هر سه مرحله سنجش، مقیاس استرس ادراک شده اجرا شد. بهمنظور تحلیل دادهها از آزمون تحلیل واریانس اندازهگیریهای مکرر با نرمافزار SPSS-22 استفاده شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که مداخلات MBCT و ACT در طول زمان بهطور معنیداری موجب کاهش استرس ادراک شده در شرکتکنندگان شد، اما در گروه گواه هیچ تفاوت معنیداری در طول زمان مشاهده نشد (001/0>p) و مداخلات روانشناختی تا 37% باعث کاهش استرس در شرکتکنندگان شدهاند.
نتیجه گیری: در مجموع میتوان نتیجه گرفت که مداخلات روانشناختی با داشتن ظرفیتهای مناسب و ارائه تغیرات مطلوب نقش موثری در کاهش استرس در افراد مبتلا به NAFLD داشتند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی بالینی