جلد 27 - ویژه نامه روانشناسی                   جلد 27 - ویژه نامه روانشناسی صفحات 196-186 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 3/2/1397
Ethics code: IR.PNU.REC.1397.047

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Oraki M, Zare H, Hosseinzadeh Ghasemabad A. Compare the effectiveness of Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) and Acceptance and Commitment Therapy (ACT) on Perceived Stress in Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD). RJMS 2020; 27 :186-196
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-6075-fa.html
اورکی محمد، زارع حسین، حسین زاده قاسم آباد علی. مقایسه اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر استرس ادراک شده افراد مبتلا به کبد چرب غیر الکلی. مجله علوم پزشکی رازی. 1399; 27 () :186-196

URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-6075-fa.html


دانشگاه پیام نور، تهران، ایران ، orakisalamat@gmail.com
چکیده:   (2552 مشاهده)
زمینه و هدف: مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی (Mindfulness-Based Cognitive Therapy -MBCT) و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (Acceptance and Commitment Therapy -ACT) بر استرس ادراک شده، در افراد مبتلا به بیماری کبد چرب غیر الکلی (Nonalcoholic Fatty Liver Disease-NAFLD) انجام شد.
روش ­کار: این مطالعه یک طرح نیمه تجربی با دو گروه آزمایش و یک گروه گواه با اجرای پیش­آزمون، پس­آزمون و پیگیری دو ماهه بود. این پژوهش در سال  1398 در شهر تهران در جامعه آماری افراد با تشخیص NAFLD انجام شد. در این پژوهش 45 فرد مبتلا به NAFLD به­شیوه هدفمند انتخاب شدند و بر حسب تصادف در سه گروه گمارده شدند و از آن­ها پیش­آزمون دریافت شد. سپس هر یک از گروه­های آزمایش در طول ده جلسه دو ماهه تحت مداخله گروهی قرار گرفتند و گروه گواه همان مداخلات معمول خود را از مراکز درمانی دریافت می­کرد. در هر سه مرحله سنجش، مقیاس استرس ادراک شده اجرا شد. به­منظور تحلیل داده­ها از آزمون تحلیل واریانس اندازه­گیری­های مکرر با  نرم­افزار SPSS-22 استفاده شد.  
یافته ­ها: نتایج نشان داد که مداخلات MBCT و ACT در طول زمان به­طور معنی­داری موجب کاهش استرس ادراک شده در شرکت­کنندگان شد، اما در گروه گواه هیچ تفاوت معنی­داری در طول زمان مشاهده نشد (001/0>p) و مداخلات روانشناختی تا 37% باعث کاهش استرس در شرکت­کنندگان شده­اند. 
نتیجه­ گیری: در مجموع می­توان نتیجه گرفت که مداخلات روانشناختی با داشتن ظرفیت­های مناسب و ارائه تغیرات مطلوب نقش موثری در کاهش استرس در افراد مبتلا به NAFLD داشتند.
متن کامل [PDF 776 kb]   (523 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی بالینی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم پزشکی رازی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Razi Journal of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb