جلد 26، شماره 12 - ( 12-1398 )                   جلد 26 شماره 12 صفحات 90-78 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shamsi Majelan A, Fadaei Dehcheshmeh T. A Review on the epidemiology of Medial tibial stress syndrome injuries and the effect of stretching and strength exercise on its improvement (systematic review study). RJMS 2020; 26 (12) :78-90
شمسی علی، فدایی طالب. همه گیر شناسی آسیب سندروم فشار داخلی تیبیا و اثر تمرینات کششی و قدرتی بر بهبود آن: یک مطالعه مروری نظام مند. مجله علوم پزشکی رازی. 1398; 26 (12) :78-90

دانشگاه گیلان، رشت، ایران ، fadaie.taleb69@yahoo.com
زمینه و هدف: سندروم فشار داخلی تیبیا یکی از رایج‌ترین آسیب‌های اسکلتی _عضلانی ناشی از استفاده بیش از حد در ورزشکاران و نظامیان می‌باشد. بر مبنای مطالعات گذشته، اطلاعات سیتماتیک و جامعی مبنی بر درصد شیوع کلی آن در جوامع مختلف در دسترس نمی‌باشد. از طرفی مطالعات، تاثیر تمرینات کششی و قدرتی بر بهبود این سندروم را بررسی نکرده‌اند. بنابراین، هدف اصلی این تحقیق بررسی چهارچوب علمی تحقیقات، مرتبط با شیوع سندروم فشار داخلی تیبیا و اثر تمرینات کششی و قدرتی بر بهبود آن می‌باشد.
روش کار: برای انجام این مطالعه، جستجوی پیشینه تحقیق از طریق بانک های اطلاعاتی Google Scholar، PubMed، Science Direct  ،Elseiver و Scopus صورت گرفت.  در این جستجو از کلید واژه‌های  “Medial tibial stress syndrome”،  “Stretching exercises and syndrome” و “ Strength exercises and syndrome که محدود به سال‌های 1988تا  2019 بود،  استفاده گردید.
یافته‌ها: ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦ ﺑﺮوز سندروم فشار داخلی تیبیا در دوندگان (67/33 درصد) بیشتر از ورزشکاران دانشگاهی (22/28 درصد) و در ورزشکاران دانشگاهی بیشتر از نظامیان (41/18 درصد) برآورد شد. سایر نتایج نشان داد، میانگین کلی شیوع سندروم در در زنان 07/27 درصد و در مردان 20/17 می‌باشد، که نشان‌دهنده شیوع بالای سندروم فشار داخلی تیبیا در زنان نسبت به مردان می‌باشد. به طورکلی تمرینات قدرتی عضلات دورسی فلکسور مچ پا منجر به بهبود میزان درد و کاهش نرخ بروز آسیب سندروم فشار داخلی تیبیا می‌شوند. همچنین، تمرینات کششی عضلات پلانتار فلکسور مچ پا، زمانی‌که در ترکیب با تمرینات قدرتی اعمال شوند، سبب بهبود میزان درد و کاهش نرخ بروز این آسیب می‌شوند. در غیر این صورت، تمرینات کششی به تنهایی اثر معنی‌داری بر بهبود سندروم فشار داخلی تیبیا ندارند.
نتیجه‌گیری: ﻣﻴﺰان ﺷﻴﻮع آﺳﻴﺐ ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻳﻚ اﺳﺘﺎﻧﺪارد، ﺟﻬﺖ ﺗﺸﺨﻴﺺ ﻣﻴﺰان ﺧﻄﺮ آن در ورزش و جوامع مختلف اﺳﺘﻔﺎده ﻣﻲ‌ﺷﻮد. بنابراین، پژوهش حاضر می‌تواند اطلاعات دقیقی در زمینه شناخت شیوع سندروم فشار داخلی تیبیا، پیشگیری و درمان آن در جوامع مورد بررسی به ویژه دوندگان در اختیار مربیان و پزشکان تیم قرار دهد. شایان ذکر است در بحث درمان به مربیان و پزشکان تیم توصیه می‌شود، به جهت کاهش میزان درد و نرخ بروز سندروم فشار داخلی تیبیا از تمرینات قدرتی عضلات دورسی فلکسور مچ پا استفاده کنند.
نوع مطالعه: مروري | موضوع مقاله: آسیب‌شناسی