Nagezadeh N, Karimisani P, sharifzadeh M. The Effectiveness of Stewart's Cognitive-Behavioral Family Therapy on Hippocandry and Hysteria of Female Teachers of Education. RJMS 2020; 27 :209-218
URL:
http://rjms.iums.ac.ir/article-1-5630-fa.html
نقی زاده ندا، کریمی ثانی پرویز، شریف زاده مظفر. اثربخشی خانواده درمانی رفتاری- شناختی استوارت بر خود بیمارانگاری و هیستری معلمان زن آموزش و پرورش نقده. مجله علوم پزشکی رازی. 1399; 27
() :209-218
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-5630-fa.html
دانشگاه پیام نور، تهران، ایران ، sharifzad2007@yahoo.com
چکیده: (2328 مشاهده)
زمینه و هدف: هدف مطالعه حاضر تعیین اثربخشی خانواده درمانی رفتاری-شناختی استوارت بر خود بیمارانگاری و هیستری در معلمان زن آموزش و پرورش است.
روش کار: روش پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی، پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل است که مداخله درمانی روی گروه آزمایش انجام شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر 24 نفر از معلمان زن آموزش و پرورش مقطع متوسطه شهرستان نقده به شیوه نمونهگیری هدفمند انتخاب شده و در دو گروه آزمایش (12 نفر) وکنترل (12 نفر) گروهبندی گردید. طی هشت جلسه درمانی، خانواده درمانی شناختی- رفتاری استوارت قرار گرفت و نتایج با گروه کنترل مقایسه گردید. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات، از آمار توصیفی (فراوانی، در صد فراوانی) و استنباطی از آزمون کولموگراف- اسمیرنف، آزمون لوین برای بررسی همگونی واریانسها و از آزمون شیب رگرسیون برای همگونی شیب استفاده شد و همچنین برای آزمون همه فرضیههای پژوهش از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره (آزمون آنکوا) و مانوا استفاده گردید. بر مبنای معیار جنسیت و بر اساس بالا بودن نمره اختلال جسمانی شکل آنها از 65 در پرسشنامه MMPI) Minnesota Multiphasic Personality Inventory-) در مقیاسهای شماره 1 و 3 و بر اساس سابقه کار یکسان، متأهل بودن، و نداشتن مشکلات روانی دیگر، انتخاب شده و به منظور گردآوری اطلاعات مربوط به خودبیمارانگاری و هیستری از آزمون شخصیتی مینه سوتا MMPI استفاده میشود.
یافتهها: نتایج تحلیل نشان میدهد خانواده درمانی رفتاری- شناختی استوارت بر خود بیمارانگاری و هیستری در معلمان زن آموزش و پرورش موثر بوده و توانسته است اختلالات جسمانی شکل آنها را به شکل معناداری نسبت به گروه کنترل کاهش دهد.
نتیجه گیری: با توجه به نقش درمانهای روانشناختی نظری شناخت-رفتار درمانگری در از بین بردن علل روانشناختی زیربنایی اختلالات روانتنی، پیشنهاد میشود یک برنامه آموزشی و درمانی خاص براساس خانواده درمانی شناختی رفتاری استوارت برای دبیران به صورت کارگاههای آموزشی انجام شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانپزشکی