دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، ایران ، smmousavi@khuisf.ac.ir
چکیده: (2705 مشاهده)
زمینه و هدف: فئوکروموسیتوم یک تومور فوق العاده نادر در کودکان است که عامل هیپرتانسیون شدید در 1% کودکان محسوب میشود. این تومور بسیار نادر، تولیدکننده کاتکولامینها با منشا سلولهای کرومافینی مدولای آدرنال یا بافت پاراگانگلیونی خارج آدرنال است که میتواند تظاهرات متعدد و متنوعی داشته باشد. علامت اصلی این تومور فشارخون بالا است که در کودکان در 90% موارد فشارخون بصورت مداوم و بدون حملات فشارخون میباشد؛ سایر نشانههای این تومور شامل: سردرد، سرگیجه، گرگرفتگی، افزایش فشارخون، تعریق بیش از حد، تهوع و استفراغ است. تشخیص این بیماری با مشاهده افزایش تولید کاتکولامینها یا متابولیتهای آنها در نمونه ادرار 24 ساعته اثبات میگردد. مطالعه حاضر گزارشی از تشخیص و درمان تومور فئوکروموسیتوما در پسربچهای 12 ساله است.
معرفی مورد: بیمار پسر بچهای 12 ساله است که با سابقهی سردردهای مکرر از 5/3 سال پیش و با شکایت اصلی سردرد شدید، تپش قلب و تعریق، تهوع و استفراغ به اورژانس مراجعه کرده است. فشارخون بیمار در بدو ورود 130/230 بود. پس از پایدار کردن وضعیت بیمار و انجام سونوگرافی شکم و CT Scan تشخیص قطعی بیماری فئوکروماسیتوم داده شد. پس از تشخیص و به دنبال دو هفته درمان و انجام تمهیدات خاص برای خنثی کردن کاتکولآمینهای آزاد شده از تومور، با جراحی لاپاروسکوپی درمان قطعی بیمار صورت گرفت.
نتیجه گیری: اگرچه فئوکروموسیتوما از علل نادر فشارخون در کودکان است؛ ولی باید به عنوان یک عامل فشارخون بالا به ویژه در کودکان با سردردهای طول کشیده مدنظر باشد، از این رو بررسی دقیق کودک از نظر این تومور در موارد فشار خون بالا همراه با سردرد طول کشیده توصیه میشود.
نوع مطالعه:
موردنگاري |
موضوع مقاله:
جراحی اطفال