زمینه و هدف: فیستول انورکتال ناشی از انسداد و عفونت غدد کریپتوگلندولار ناحیه انورکتال است و از بیماریهای شایع جراحی است. اگرچه روشهای درمان جراحی متعددی برای این وضعیت پیشنهاد شده است، اما میزان عود پس از این درمانها بالا است. در این مطالعه، نتایج طولانی مدت و عوارض روش جراحی LIFT (Ligation of Intersphincteric Fistula Tract) در بیماران مبتلا به فیستول مقعد مورد بررسی قرار گرفت. این مطالعه در ایران و خاور میانه در نمونه خود بیشترین حجم نمونه و نیز طولانیترین مدت پیگیری را دارد.
روش کار: در این مطالعه بالینی آیندهنگر و تحلیلی، تعداد 50 بیمار مبتلا به فیستول مقعدی که در بین سالهای 1391 تا 1396 به کلینیک بیماریهای کولورکتال مراجعه کرده بودند و تحت جراحی LIFT قرار گرفتند وارد مطالعه شدند. بیماران حداقل یک سال پس از عمل از جهت هرگونه عارضه یا عود مجدد پیگیری شدند. نتایج و عوارض روش LIFT و نیز عوامل مؤثر بر عود پس از این عمل تعیین شد.
یافتهها: در مجموع 50 بیمار این مطالعه بررسی شدند که شامل 43 مرد (86%) و 14 زن (24%) بودند. میانگین سنی بیماران 7/9±8/51 سال و بیماران با میانگین 2/1±5/3 سال پس از عمل پیگیری شدند. 12 مورد عود و 32 مورد عوارض شامل 18 آبسه یا عفونت و 14 مورد بیاختیاری گاز وجود داشت. 4/71 درصد از زنان و 6/25 درصد افراد مذکر دچار عوارض شدند که این اختلاف معنیدار بود (05/0p<). زمان طولانی پس جراحی، منجر به عود بیشتر میشد (05/0p<). عوامل دیگر ارتباط معنیداری با عود و عوارض نداشتند (05/0p>).
نتیجهگیری: بهطورکلی، طبق نتایج مطالعه حاضر، میتوان نتیجه گرفت که LIFT یک روش مؤثر جراحی در بیماران مبتلا به فیستول مقعدی است. بر اساس نتایج این مطالعه جنسیت مؤنث عامل پیشگویی کننده و مؤثر بر ایجاد عارضه بعد عمل و زمان گذشته از آخرین عمل جراحی مهمترین عامل مؤثر بر عود است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |