Ahmadi Ghozlojeh A, Delavari H, Ramazani A. Evaluation of psychometric properties of Persian version of social comparisons during chronic illness scale. RJMS 2019; 26 (5) :46-55
URL:
http://rjms.iums.ac.ir/article-1-5388-fa.html
احمدی قوزلوجه احمد، مهدی زاده تواسانی علی، دلاوری حسین، رمضانی عاطفه. ارزیابی ویژگیهای روانسنجی نسخه فارسی مقیاس مقایسه اجتماعی در طی بیماری مزمن. مجله علوم پزشکی رازی. 1398; 26 (5) :46-55
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-5388-fa.html
دانشگاه شهید چمران، اهواز، خوزستان، ایران ، Ahmadi.drc@gmail.com
چکیده: (3049 مشاهده)
زمینه و هدف: هنگامی که فرد تحت شرایط تنشزا، مانند مقابله با بیماری قرار میگیرد اغلب خود را با دیگران مقایسه میکند و این موضوع میتواند او را تحت تاثیر قرار دهد. این پژوهش با هدف بررسی روایی و پایایی نسخه فارسی مقیاس مقایسه اجتماعی در طی بیماری مزمن انجام شد.
روش کار: روش این پژوهش توصیفی از نوع مطالعات همبستگی بود. از میان بیماران دیابتی مراجعه کننده به بیمارستانهای شهر یزد در سال 1396، 200 نفر به شیوه نمونهگیری تصادفی انتخاب شدند. برای مطالعه روایی این مقیاس از روشهای روایی محتوا، ملاکی و سازه استفاده شد. جهت سنجش روایی سازه از تحلیل عاملی اکتشافی و محاسبه ضریب همبستگی گویهها و عوامل با نمره کل و برای بررسی روایی ملاکی نیز از مقیاسهای حمایت اجتماعی (سهرابی و همکاران، 1386) و فرم کوتاه کیفیت زندگی (سازمان بهداشت جهانی، 1998) به عنوان ملاک استفاده شد. پایایی مقیاس نیز با استفاده از روش ضریب آلفای کرونباخ بررسی گردید. برای تحلیل دادهها از ضریب آلفای کرونباخ، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل عاملی اکتشافی با بهرهگیری از نرمافزارSPSS نسخه 21 استفاده شد.
یافتهها: نتایج تحلیل عاملی اکتشافی با روش تحلیل مولفههای اصلی دو عامل برداشت منفی و برداشت مثبت را نشان داد. ضریب همبستگی بین گویهها با نمره کل بین 31/0 تا 87/0 بود که همه ضرایب معنادار و تایید کننده روایی سازه مقیاس بود. همچنین ضرایب همبستگی بین مقیاس مذکور با حمایت اجتماعی 56/0 و کیفیت زندگی 72/0 بهدست آمد که تایید کننده روایی ملاکی مقیاس بود. با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ نیز پایایی کل مقیاس 92/0 و عامل برداشت منفی 98/0 و برداشت مثبت 86/0 بهدست آمد.
نتیجهگیری: با توجه به روایی و پایایی مطلوب نسخه فارسی مقیاس مقایسه اجتماعی در طی بیماری مزمن میتوان از آن در پژوهشهای مرتبط با مقایسه اجتماعی در افراد مبتلا به بیماری مزمن استفاده کرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی بالینی