mohebbi S, daneshi A, Ebrahimnejad S, Kalantari F. Evaluation of locally administered autologous platelet rich plasma in reducing symptoms of recurrent sinonasal polyposis following endoscopic sinus surgery. RJMS 2018; 25 (8) :24-32
URL:
http://rjms.iums.ac.ir/article-1-5103-fa.html
محبی صالح، دانشی احمد، ابراهیم نژاد شقایق، کلانتری فربود. بررسی تاثیر پلاسمای غنی شده از پلاکت اتولوگ، بر روی موارد عود سینوزیت متعاقب جراحی اندوسکوپیک سینوس. مجله علوم پزشکی رازی. 1397; 25 (8) :24-32
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-5103-fa.html
دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران ، Kalantari.f@iums.ac.ir
چکیده: (3226 مشاهده)
زمینه و هدف: سینوزیت یکی از علل شایع موربیدیتی و کاهش کیفیت زندگی بوده و سالیانه هزینههای زیادی صرف کنترل و درمان آن میشود؛ لذا شناخت روشهای کنترل و درمان و همچنین پیشگیری از این مشکل از اهمیت ویژهای برخوردار است. هدف این مطالعه بررسی اثر پلاسمای غنی شده از پلاکت (PRP) اتولوگ بر روی موارد عود سینوزیت متعاقب جراحی اندوسکوپیک سینوس میباشد.
روش کار: در این پروژه بیمارانی که متعاقب عمل جراحی اندوسکوپی سینوس با شکایت از عود علائم یا عدم بهبود علائم مراجعه نمودهاند (اثبات توسط تصویربرداری و اندوسکوپی) وارد مطالعه شدند. طراحی این مطالعه به صورت lntra patient control design میباشد، بهطوریکه در هر یک از بیماران یک حفره بینی به عنوان کنترل و حفره دیگر به عنوان مورد در نظر گرفته شده است. در گروه مورد بیماران تحت درمان با PRP (دو نوبت و با فاصله 14 روز) و در گروه کنترل بیماران تنها تحت درمان با سرم نرمال سالین قرار گرفتند و سپس پس از گذشت یک ماه از آخرین دوره درمان با PRP مجدداً علائم بیماران با استفاده از پرسشنامه (Snot 22) و اندوسکوپی مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. ارزیابی مجدد با اندوسکوپی و پرسشنامه 9 ماه بعد برای تمام بیماران به عمل آمد تا تأثیر شیوه درمان بر روی بهبود علائم مورد سنجش قرار گیرد.
یافتهها: در گروه کنترل، بر اساس Grading اندوسکوپیک بین سنجش ماه اول و سنجش قبل از درمان اختلاف معنیدار آماری وجود نداشت؛ اما در گروه کنترل، بین سنجش ماه نهم و سنجش قبل از درمان اختلاف معنیدار آماری وجود داشت. هم در گروه آقایان و هم در گروه خانمها، پس از یک ماه درمان در گروه مورد از تعداد موارد گرید 2 کاسته شده و بر تعداد موارد گرید 1 افزوده شد. علائم بیماران با توجه به امتیازات پرسشنامه SNOT-22 در ماه اول و ماه نهم پس از درمان روند کاهشی داشته و با توجه به تستهای آماری این کاهش دارای اهمیت آماری است (05/0p< ).
نتیجهگیری: با توجه به امتیاز اندوسکوپیک گروه مورد و مقایسه آن با گروه کنترل اینطور به نظر میرسد که درمان با PRP پس از گذشت یک ماه و 9 ماه منجر به کاهش گرید اندوسکوپیک شده است. درمان با پلاسمای غنی شده از پلاکت در چندین نوبت میتواند با اثر ضدالتهابی خود در کاهش علائم بیماران به صورت Objective و Subjective مؤثر باشد اما در هیچ یک از بیماران پولیپهای سینونازال و علائم بیماران به طور کامل مرتفع نشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
جراحی گوش و حلق و بینی