زمینه و هدف: موضوع حمایت از بیمار از بحث انگیزترین موضوعات حرفه پرستاری در دو دهه گذشته بوده است. گرچه در این مورد توافق کلی وجود دارد که پرستار نقش حمایت از بیمار را به عهده دارد، ولی شواهد حاکی از آن است که پرستاران در ایفای نقش حمایت از بیمار با دشواریهای متعددی روبرو میشوند. از آن جایی که اولین گام در ترویج نقش حمایتی پرستار، شناخت عوامل موثر در کاربرد آن است، این مقاله به بررسی عوامل بازدارنده و تسهیل کنندههای حمایت از بیمار بر اساس تجربیات پرستاران پرداخته است.
روش کار: پژوهش حاضر به روش نظریه پایه انجام شد. نمونههای پژوهش شامل 24 پرستار (پرستار بالینی، سرپرستار، و سوپروایزر) بیمارستان حضرت رسول اکرم(ص) وابسته به دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی ـ درمانی ایران بودند. از مصاحبههای نیمه ساختاریافته برای جمع آوری دادهها استفاده شد. کلیه مصاحبهها ضبط و سپس کلمه به کلمه دست نویس شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از مقایسه مداوم و مطابق با روش استراوس و کوربین( strauss & corbin ) صورت گرفت.
یافتهها : در جریان تجزیه وتحلیل داده ها مضامین متعددی پدیدار شدند که عوامل بازدارنده و تسهیل کننده حمایت از بیمار را شرح میدادند. پرستاران شرکت کننده در این تحقیق احساس بیقدرتی، نبود مقررات و دستورالعملهای حرفهای ملی، عدم پشتیبانی از پرستاران، پزشک سالاری، کمبود وقت، ارتباط محدود، مخاطرات حمایت، وفاداری به همکاران و کمی انگیزه را به عنوان عوامل بازدارنده حمایت از بیمار تعیین کردند. آنچه حمایت از بیمار را در بین پرستاران تسهیل می کرد ارتباط پرستار ـ بیمار، شناخت وتوجه به نیاز بیمار، مسؤولیت پذیری پرستار، پزشک به عنوان همکار و دانش و تجربه پرستار بود.
نتیجهگیری کلی: شرکت کنندگان در این مطالعه معتقد بودند که در شرایط حاضر و با توجه به موانعی که بر شمرده شد، اتخاذ و ایفای نقش حمایت از بیمار در عمل دشوار است. و لذا آنها در هر موقعیت با توجه به نیاز بیمار و برآیند عوامل بازدارنده و تسهیل کننده حمایت، در مورد اعمال نقش حمایتیشان تصمیم میگیرند و در بسیاری از موارد نه به آن چه مورد نظرشان است بلکه به آن چه از دستشان بر میآید بسنده می کنند، که در این تحقیق " حمایت محدود " نامیده شد. لذا برای آن که پرستاران بتوانند نقش حمایتی خود را به طور کامل ایفا کنند، ضرورت دارد تلاشهای جمعی و سازمان یافته برای رفع موانع شناسایی شده و تقویت عوامل تسهیل کننده در نظام مراقبت بهداشتی کشور به عمل آید.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |