زمینه و هدف: باکتریهای اسید لاکتیک در بهبود طعم فرآوردههای غذایی دخالت کرده و با تولید مواد ضد میکروبی به نام باکتریوسین، نقش عمدهای را در جلوگیری از رشد ارگانیسمهای فاسدکننده غذا و پاتوژنها به عهده دارند. هدف از این مطالعه بررسی اثر آنتاگونیستی لاکتوباسیلهای جدا شده از خاک محل فرآوری ماست محلی بر علیه باکتریهای بیماریزا بوده است.
روش کار: در این مطالعه از نمونه خاک آلوده به پساب ماست محلی، لاکتوباسیلوسها جداسازی و به کمک روشهای بیوشیمیایی شناسایی شدند. خاصیت ضد میکروبی مایع رویی کشت آنها برعلیه 5 باکتری بیماریزا به کمک روش چاهک (Well Diffusion Agar) و دیسک Diffusion Disk) Agar) مورد بررسی قرار گرفت. به منظور کاهش خطا هر آزمون سه بار تکرار شد و قطر هاله عدم رشد اندازه گیری و توانایی ضد میکروبی آنها با هم مقایسه گردید.
یافتهها: مطابق با نتایج، سه گونه لاکتوباسیلوس شناسایی شد. این باکتریها شامل لاکتوباسیلوس کازئی، پلانتاروم و دلبروکی بود. همچنین این باکتریها توان ضد میکروبی خوبی را در مقابل باکتریهای بیماریزا از خود نشان دادند. بیشترین اثر ضد باکتریایی از لاکتوباسیلوس کازئی بر علیه استافیلوکوکوس اورئوس در روش چاهک با میانگین قطر هاله عدم رشد 66/18 میلیمتر مشاهده شد.
نتیجهگیری: تنوع ارزشمندی از باکتریهای تولید کننده باکتریوسین با فعالیت ضد باکتریایی بر علیه باکتریهای بیماریزا در لبنیاتی که به صورت سنتی تهیه میشوند وجود دارد و استفاده از آنها در تولید فرآوردههای لبنی صنعتی توصیه میشود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |