زمینه و هدف: فرایندهای زیستی و روانشناختی زیادی میتوانند در آسیبپذیری به سندرم رودهی تحریکپذیر (Irritable Bowel Syndrome-IBS) اثرگذار باشند. هدف از پژوهش حاضر تعیین ارتباط بین باورهای فراشناختی و مهارتهای ذهنآگاهی با شدت علائم در بیماران مبتلا به IBS بود.
روش کار: در یک مطالعهی مقطعی 61 بیمار مبتلا به IBS مراجعهکننده به یکی از کلینیکهای متعلق به فوق تخصص دستگاه گوارش و کبد شهرستان بروجرد انتخاب شدند. کلیهی بیماران با استفاده از پرسشنامهی باورهای فراشناختی، مقیاس ذهنآگاهی و پرسشنامهی شدت علائم در مبتلایان به IBS مورد بررسی قرار گرفتند. دادههای پژوهش با استفاده از مدلهای ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون همزمان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: بین باورهای فراشناختی و ذهنآگاهی با شدت علائم مبتلایان IBS ضریب همبستگی معناداری مشاهده شد (01/0p<). بررسیهای دقیقتر با استفاده از آزمون معناداری ضرایب رگرسیون نشان داد که ضرایب رگرسیون کلیه ی مؤلفه های فراشناختی و ذهنآگاهی در پیشبینی شدت علائم بیماران مبتلا به IBS معنادار است (05/0p<).
نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد که بین باورهای فراشناختی و مهارتهای ذهنآگاهی با شدت علائم در بیماران مبتلا به IBS رابطه وجود دارد و تغییرات شدت علائم مبتلایان تا حدود زیادی توسط باورهای فراشناختی و ذهنآ گاهی پیشبینی میشود. بر این اساس مداخلات روانشناختی بر پایهی باورهای فراشناختی و مهارتهای ذهنآگاهی به منظور کنترل شدت علائم در مبتلایان به IBSپیشنهاد میشود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |