زمینه و هدف: با توجه به اهمیت بررسی تاثیرات فلوئور و ترکیبات آن روی کارگران شاغل در صنعت آلومینیوم سازی، مطالعه حاضر به منظور بررسی مقایسهای علائم دندانی فلوئوروزیس در کارگران دو کارخانه آلومینیومسازی و تجهیزات سازی صنعتی استان مرکزی انجام شد.
روش کار: این مطالعه توصیفی بر روی 351 نفر از کارگران یکی از کارخانههای آلومینیوم سازی (کارخانه الف) استان مرکزی انجام شد. 220 نفر از کارگران یکی از کارخانههای تجهیزات سازی صنعتی همین استان (کارخانه ب) به عنوان گروه شاهد انتخاب شدند. کارگران مورد نظر مورد معاینه دندانها از نظر وجود یا عدم وجود علائم فلوئوروزیس قرار گرفتند. متغیرهای سن، وضعیت تحصیلات، سابقه کاری، مصرف سیگار، وجود رگههای پری کیماتا، وجود پیتینگ و تغییر رنگ دندانها، تعداد و محل دندانهای علامتدار در فرم جمع آوری اطلاعات ثبت شد. اطلاعات به دست آمده وارد نرمافزار SPSS ویرایش 13 گردید و بسته به مورد، از روشهای آماری میانگین و انحراف معیار، ضریب همبستگی، واریانس، فیشر و کای دو برای آنالیز دادهها استفاده شد. مقدار احتمال کمتر از 05/0 از نظر آماری معنیدار در نظر گرفته شد.
یافتهها: شیوع علائم دندانی در کارخانه (الف) و کارخانه (ب) به ترتیب 47/34% و 27/17% بود. بیشترین علامت دندانی مشاهده شده در کارخانه (الف)، رگههای پری کیماتا و در کارخانه (ب)، تغییر رنگ بود (05/0>p). بر اساس یافتههای به دست آمده از این مطالعه، ارتباط معنیداری میان سن و سابقه کار با علائم دندانی مشاهده شد.
نتیجهگیری: بر اساس یافتههای مطالعه حاضر، تغییر رنگ های مرتبط با پوسیدگی دندان در کارگران کارخانه آلومینیوم سازی، به طور معناداری از کارخانه تجهیزات سازی صنعتی بیشتر بود و با افزایش سن و سابقه کار، شیوع علائم دندانی افزایش مییافت. آموزش سلامت دهان و دندان و استفاده از پوشش ایمن در محل کار برای کارگرانی که در معرض فلوئور و ترکیبات آن هستند بسیار مهم است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |