زمینه و هدف: سینوزیت مزمن از بیماریهای شایع و مزمن دوران کودکی بوده که میتواند عوارض زیادی بر جای بگذارد. ریسک فاکتورهای زیادی برای آن در نظر گرفته شده است که یکی از مهمترین آنها اختلالات آلرژیک میباشد. نقش اختلالات آلرژیک درسینوزیت مزمن در حال حاضربه طور کامل مشخص نیست. همچنین تا کنون مطالعه جامعی در این باب در کشورمان انجام نشده است. لذا، در این مطالعه سعی شده است که شیوع اختلالات آلرژیک در کودکان مبتلا به سینوزیت مزمن بررسی شود.
روش کار: این مطالعه مقطعی بر روی کودکان 14-3 ساله (میانگین سنی ٩/٢-/+ ٩٨/٦) که با علائم و نشانههای سینوزیت مزمن به درمانگاههای عفونی و ایمونولوژی بیمارستان کودکان امیرکلا در سال 91-1390 مراجعه نمودند، انجام شده است. حجم نمونه ١٢٠ نفر در نظر گرفته شده بود و نمونهگیری به روش تصادفی ساده انجام شد. افراد بر حسب سن به سه گروه (الف: ٤-١ سال، ب: ٩-٥ سال و ج: ١٤-١٠ سال) تقسیم شدند. اطلاعات توسط پرسش نامه جمعآوری شد و توسط نرم افزارآماری SPSS 20 و آزمون های آماری مناسب (T-test, Chi square) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: فراوانی کودکان مبتلا به سینوزیت مزمن در هر گروه سنی مشخص گردید که به ترتیب: گروه الف فراوانی ٣١ (٨/٢٥%)، گروه ب فراوانی ٦٧ (٨/5٥%) و گروه ج فراوانی ٢٢ نفر (٣/١٨%) داشته است. در کل بیماران ٧٩ پسر (٨/٦٥%) و ٤١ نفر دختر (٢/٣٤%) بودهاند. توزیع فصل در این مطالعه مورد ارزیابی قرار گرفت که به ترتیب: فصل بهار ٣١(٨/٢٥%)، فصل تابستان ١٦ (٣/١٣%)، پاییز ٣٧(٨/٣٠%) و زمستان ٣٦(٣٠%) بوده است. شیوع رینیت آلرژیک در کل جمعیت ٣٠%، شیوع آسم ٥/١٧% و شیوع درماتیت آتوپیک ٠ % بوده است. شیوع کلی اختلالات آلرژیک ٦٦/٣٦% بوده است که در این میان ٨٣/١٠% از کل جمعیت همزمان مبتلا به آسم و رینیت آلرژیک و ٨٣/٢٥% یک اختلال آلرژیک داشتهاند. ارتباط معناداری بین آسم و سن، جنس و فصل وجود نداشته است. (05/0p>) به دست آمد. رابطه بین رینیت آلرژیک و فاکتورهای نام برده نیز بیمعنی بوده است.
نتیجهگیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که فراوانی سینوزیت مزمن در گروه سنی ٩-٥ سال، جنس مذکر و فصل پاییز بیشتر بوده است. همچنین در میان اختلالات آلرژیک، رینیت آلرژیک بیشترین شیوع را داشته است و مقام دوم مربوط به آسم بوده است. به نظر میرسد تشخیص و درمان این بیماریها میتواند در پیشگیری از ایجاد سینوزیت مزمن مفید باشد.