جلد 23، شماره 149 - ( 8-1395 )                   جلد 23 شماره 149 صفحات 97-89 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rezvani M R, Malek F, Ghotaslou A, Kamali M. Investigation of relation between Iron deficiency anemia and hypothyroidism. RJMS 2016; 23 (149) :89-97
رضوانی محمد رضا، ملک فرهاد، قوطاسلو عباس، کمالی مریم. بررسی ارتباط کم خونی فقرآهن وهیپوتیروئیدی اولیه. مجله علوم پزشکی رازی. 1395; 23 (149) :89-97

دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران ، mohrezrez@yahoo.com

زمینه و هدف: فقر آهن از شایع‌ترین کمبود‌های تغذیه‌ای در دنیا است و کم خونی فقر آهن (IDA=Iron deficiency anemia) جزء شایع‌ترین بیماری خونی می‌باشد، به طوری که 15% از جمعیت کل جهان را درگیر کرده است. مطالعه حاضر جهت بررسی ارتباط بین کم خونی فقرآهن و هیپوتیروئیدی اولیه و نیز تعیین میزان شیوع هیپوتیروئیدی اولیه و کم خونی فقرآهن به ترتیب در بیماران مبتلا به کم خونی فقرآهن و هیپوتیروئیدی اولیه انجام شده است.

روش کار: مطالعه حاضر بر روی 50 بیمار انجام شد. بیماران به دو گروه تقسیم شدند. گروه اول بیمارانی که دچار IDA بوده و از لحاظ هیپوتیروئیدی مورد بررسی قرارگرفتند و گروه دوم بیمارانی مبتلا به هیپوتیروئیدی بوده و از لحاظ IDA مورد بررسی قرار گرفتند. از تمامی بیماران مذکور آزمون‌های آزمایشگاهی جهت اثبات هیپوتیروئیدی و کم خونی فقر آهن به عمل آمد.

یافته‌ها: از کل 24 بیمار منتخب مبتلا به هیپوتیروئیدی 12 مورد (50%) مبتلا به آنمی فقر آهن یافت شد که بیشتر از نرمال جامعه (15%) می باشد و از کل 26 بیمار منتخب مبتلا به آنمی فقر آهن 8 مورد (8/30%) مبتلا به هیپوتیروئیدی یافت شد که در افراد نرمال جامعه 5% می‌باشد و نشان می‌دهد که در هر دو گروه درگیری همزمانی این دو بیماری بیش از افراد نرمال جامعه است.

نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج به دست آمده در این مطالعه و شیوع بالای هیپو تیروئیدی اولیه در بیماران مبتلا به فقر آهن و همچنین شیوع بالای فقر آهن در بیماران مبتلا به هیپو تیروئیدی اولیه به نظر می‌رسد که هیپوتیروئیدی اولیه و فقر آهن دارای ارتباطی با یکدیگر باشند؛ بنابراین ریسک ابتلا همزمان به کم خونی فقر آهن و هیپوتیروییدی وجود دارد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: خون‌شناسی